Stiglo nevrijeme u BiH: U dva kantona izdata upozorenja na poplave

1
Radiosarajevo.ba
Stiglo nevrijeme u BiH: U dva kantona izdata upozorenja na poplave
Foto: Facebook / Ilustracija

Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu izdale su upozorenja zbog očekivanih jačih lokalnih pljuskova koji mogu izazvati poplave. U ova dva kantona pozvano je na povećan stepen opreznosti.

Vlada Tuzlanskog kantona je zatražila od Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali i Kantonalne uprave civilne zaštite da u narednim danima povećaju stepen opreznosti i da, u slučaju potrebe, budu spremni na brz odgovor.

Također, Vlada je zbog razmjere poplava i drugih nepogoda, koje su, kao posljedica obilnih padavina, u proteklim danima pogodile zemlje zapadne Evrope, apelirala na nadležne subjekte koji se bave održavanjem riječnih korita i kanala za prikupljanje oborinskih voda da vrše pojačan nadzor nad kritičnim dionicama vodotoka gdje bi eventualno, u slučaju većih padavina, moglo doći do izlijevanja vode iz korita.

“Vlada apelira na gradove i općine u Tuzlanskom kantonu da u pripravnost stave i sve nadležne službe, a posebno službe za spašavanje na vodi i pod vodom, kako bi u slučaju potrebe bile u stanju što brže reagirati. Istovremeno Vlada je apelirala i na građane koji u blizini svojih imanja imaju kanale koji prikupljaju oborinske vode, da ih očiste, te time preveniraju njihovo začepljenje i plavljenje okolnog zemljišta”, navedeno je iz Vlade TK.

Upozorenja na poplave i u KS

Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu također je izdala upozorenje za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja.

“Od 16. do 19. jula ove godine, prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na području cijele BiH očekuju se obilnije kišne padavine koje mogu lokalno usloviti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama. Upozoravamo sve pravne i fizičke osobe da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina”, navedeno je iz Civilne zaštite.

“Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama prema planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina”, stoji na stranici Kantonalne uprave civilne zaštite u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije