'BiH treba biti ponosna na pripadnike svojih OS'

Radiosarajevo.ba
'BiH treba biti ponosna na pripadnike svojih OS'


Tokom izvođenja  vježbe "Brzi odgovor 2013" potvrđena je sposobnost Glavne komande EUFOR-a da, u slučaju potrebe, efikasno koordinira aktivnosti na brzom povećanju brojnosti vlastitih trupa, uvođenjem rezervnih snaga, kao i spremnost Oružanih snaga BiH (OSBiH) da efikasno djeluju, istaknuto je danas na brifingu u vojnoj bazi u Pazariću (kasarna OSBiH "Zaim Imamović") u povodu Dana istaknutih gostiju, upriličenom u sklopu ove EUFOR-ove vježbe.

"Bh. političari se moraju suočiti s izazovima euroatlantskih integracija, ostaviti međusobne razlike u prošlosti,i pratiti pozitivan primjer svojih susjeda", poručio je  general Shierreff

Operativni komandant Evropske unije (EU) za operaciju Althea (EUFOR) i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi general sir Richard Shirreff kazao je novinarima da je vježba "Brzi odgovor" potvrdila posvećenost EU-a, njenih partnera i drugih međunarodnih organizacija, na planu pružanja podrške sigurnom i stabilnom okruženju u BiH.

Vježba, tokom koje je demonstrirana vrhunska obučenost i profesionalnost njenih učesnika, ujedno je bila prilika i test za provjeru i obuku pripadnika OSBiH, te unapređenje njihove sposobnosti na planu učestvovanja u sklopu operacija podrške miru.

General Shirreff je u tom kontekstu pohvalio doprinos OSBiH, a u što se imao priliku uvjeriti tokom posjete bh. vojnicima koji su angažirani u misiji mira u Afganistanu (ISAF).

"Ljudi u BiH trebaju biti ponosni na pripadnike svojih OS i njhov rad na uspostavljanju međunarodnog mira i sigurnosti. OSBiH su dobar primjer kako se napreduje prema euroatlantskim integracijama", potcrtao je on.

General Shirreff podsjetio je, međutim, da je za punopravno članstvo BiH u NATO-u potrebno riješiti pitanje vojne imovine, te pozvao bh. vlasti da se maksimalno angažiraju na tom planu.
Heidecker je istakao odlučnost EUFOR-a da nastavi pružati podršku profesionalnom razvoju OSBiH, uključujući individualnu i kolektivnu obuku, te da i nadalje sarađuje s bh. agencijama za provedbu zakona

Komanadnt EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker opisao je scenario metodsko-pokazne vježbe koja je realizairana u nastavku, navodeći da će u njenom izvođenju sudjelovati dvije čete iz sastava rezervnih snaga EUFOR-a - jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna iz Mađarske, a u sklopu Multinacionalnog bataljona EUFOR-a u potpunosti integrirane s austrijskim i turskim trupama, kao i jedinice OSBiH, snage jedne čete, ojačane timovima inžinjerije, vojne policije...

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč naglasio je riješenost OSBiH da nastave s obukom u sklopu EUFOR-ovih programa, a radi postizanja interoperabilnosti i usvajanja standarda NATO-a.

Kazao je da pripadnici OSBiH rame uz rame sa rezervnim snagama EUFOR-a iz Velike Britanije i Mađarske, te pripadnicima austrijskog i turskog kontingenta, sudjeluju u vježbi "Brzi odgovor", koncipiranoj kao vježba podrške miru.            

Nnačelnik Štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják i direktor Vježbe je u nastavku gostima pojasnio pojedinosti u vezi s pokaznom vježbom koja je uslijedila.
Tokom metodsko-pokazne vježbe demonstrirana je vrhunska obučenost njenih sudionika i spremnost za suočavanje s najsloženijim situacijama, a u konkretnom primjeru osujećivanje demonstranata da, u skladu sa scenarijem, ovladaju određenim objektom (prostorom) 

Inače, u sklopu Dana istaknutih gostiju,  izvođenju metodsko-pokazne vježbe prisustvovali su brojni visoki međunarodni i bh. zvaničnici, među kojima i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, britanski ambasador u BiH Nigel Casey, komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Walter T. Lord, te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, kao i  predstavnici vojno-diplomatskog kora, brojni gosti i zvanice.

Vježba Brzi odgovor izvodi se od 15. do 28. aprila na više lokacija u BiH (baza "Butmir", kasarne u Rajlovcu i Pazariću, te na lokalitetu Kalinovika), uz učešće oko 800 učesnika.

Otkako je u decembru 2004. preuzeo misiju od SFOR-a, EUFOR uspješno garantira mir i održava sigurno okruženje, na taj način doprinoseći povećanoj stabilnosti u BiH.

Kada je u septembru 2012. smanjen broj trupa raspoređenih u okviru EUFOR-a, Operacije Althea, to je urađeno u svjetlu značajnog poboljšanja sigurnosne situacije u BiH.

Vježba pokazuje da EUFOR, u slučaju potrebe, može brzo rasporediti tzv. "Snage iza horizonta" (rezervne snage) da bi održao sigurnost i stabilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije