BiH traži izručenje Veselina Vlahovića Batka (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
BiH traži izručenje Veselina Vlahovića Batka (VIDEO)

Osvježeno u 03.03. u 8:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izdao je nalog ambasadorici BiH u Madridu Željani Zovko da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Veselina Vlahovića Batka vlastima BiH, uključujući i hitan sastanak s ministrom unutrašnih poslova Španije.

Tužilaštvo BiH bi tokom dana trebalo dostaviti Ministarstvu pravde BiH zahtjev za ekstradiciju Veselina Vlahovića pravosudnim organima BiH koji će potom, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, biti dostavljen nadležnim organima Kraljevine Španije.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj će, u sklopu ovih aktivnosti, razgovarati sa svojim španskim kolegom Moratinosom, te ga detaljno informirati o postupku ekstradicije Vlahovića koji pokreće BiH.

Kako se očekuje, tokom dana bi trebao biti upućen službeni zahtjev vlastima Kraljevine Španije za izručenje Vlahovića, saopćio je Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Pao i "Monstrum sa Grbavice"

Španska policija je u gradu Altea uhapsila u utorak Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

http://www.youtube.com/watch?v=UxKeMRjysOw


U policijskom saopštenju se navodi da je Vlahović primijetio policajce u blizini mjesta gdje je živio i da je pokušao da pobjegne. Policija je uspjela da ga uhapsi, iako je on pružao otpor. Kod uhapšenog pronađeni su falsifikovani bugarski dokumenti.


Foto: rtvfbih

Kako se navodi u medijima, Vlahović, poznat i kao „monstrum sa Grbavice“, ubio je, između ostalih, i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ. Čengić je ubijen u junu 1992. godine, a njegovo tijelo je nakon devet godina pronađeno i iskopano. On je jedan od najmanje 50 Sarajlija koje je u prvim ratnim mjesecima ubio Vlahović, piše Rtvfbih.ba.

Vlahovićeva grupa s Grbavice je bila dio paravojne formacije “Beli anđeli”.

Prema izjavama preživjelih, Veselin Vlahović je izvršio ili je učestvovao u ubistvima preko stotinu građana nesrpske nacionalnosti. Učestvovao je i u protjerivanju više hiljada građana Grbavice i Vraca.


Foto: rtvfbih

Prema svjedocima, ubijao je iz vatrenog oružja, klao nožem, a o sudbini onih koje je Batko protjerao iz Lenjinove i Splitske ulice, ni do danas se ništa ne zna.

On je 2001. pobjegao iz crnogorskog zatvora u Spužu 2001. godine gdje je izdržavao kaznu zbog više počinjenih razbojništava.

Tužilaštvo BiH ga je optužio za ratne zločine i izdalo međunarodnu potjernicu.


Foto: rtvfbih

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije