BiH teško do kandidature za EU do kraja godine

Radiosarajevo.ba
BiH teško do kandidature za EU do kraja godine

Država koja želi da bude članica EU mora preuzeti punu odgovornost za evropski put. Svi procesi koji u tom pogledu moraju biti provedeni ne mogu biti delegirani trećoj strani, rekao je u intervjuu za današnje Nezavisne novine Renzo Daviddi, zamjenik šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH. 

Odgovarajući na pitanje koji je to trenutak u pregovorima BiH sa EU kada će biti sasvim jasno da je OHR postao prepreka na putu ka članstvu, Daviddi kaže da on to ne zna, te da postoje različita mišljenja i različite ideje kako se odnositi prema tom pitanju.

Ako BiH želi ići ka članstvu u EU, ako postoji konsenzus o tome kako treba ići na tom putu i ako nema potrebe za intervencijom stranih aktera u tom procesu, smatra da će problem prisutnosti OHR-a nestati sam od sebe. 

"Naravno, u određenom trenutku bit će donesena i zvanična odluka o tome, ali u praktičnom i pragmatičnom smislu moj utisak je da ova zemlja ide u tom smjeru", ističe Daviddi. 

Naglasio je da su rješenja za mnoge probleme BiH u članstvu u EU. Problemi koji se sad čine tako veliki i nerješivi, kaže, bit će mnogo manji u kontekstu činjenice da će zemlja biti članica EU. 

Pri tome misli da bi bilo jako teško da do kraja godine BiH postane kandidat.

"Ne iz političkih razloga, nego čisto tehničkih. Još čekamo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu. Onda imamo proceduru aplikacije. Tada će Vijeće EU uzeti aplikaciju u razmatranje i od Evropske komisije tražiti mišljenje o stepenu spremnosti zemlje da postane kandidat. To će uzeti dosta vremena", zaključio je Daviddi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije