BiH - stalna briga Evropske unije

Radiosarajevo.ba
BiH - stalna briga Evropske unije
Pozivajući se na svoje Zaključke iz decembra 2012. godine, Vijeće izražava zabrinutost zbog kontinuiranog nedostatka napretka na putu ka Evropskoj uniji. I dok ostale zemlje regiona napreduju, Bosna i Hercegovina zaostaje za njima.

Zaključak je ovo, prvi od tri, Vijeća Evropske unije koji su danas upućeni liderima naše zemlje i u kojima ministri vanjskih poslova Unije ponovo negativno komentiraju politička dešavanja u našoj zemlji.

„Vijeće posebno izražava žaljenje zbog neuspjeha političkih lidera BiH da tokom posljednje tri godine provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", čime dovode BiH u poziciju da krši svoje međunarodne obaveze. Savjet je zabrinut zbog mogućih implikacija, s obzirom na izbore 2014. godine, i poziva Bosnu i Hercegovinu da kao prioritetno pitanje uskladi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Vjerodostojan napor u vezi sa tim je i dalje neophodan za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Da bi EU smatrala aplikaciju za članstvo kredibilnom, ključan element je puna implementacija presude "Sejdić i Finci".“

Za kraj, Vijeće je pozvalo političke lidere BiH da se hitno dogovore o provođenju te presude te da se, u tom kontekstu, ponovo konstruktivno angažuju sa Evropskom unijom, putem Specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU.

Evropska unija je i dalje posvećena evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, navodi se na kraju poruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije