BiH, Srbija i Crna Gora osnivaju Zajednički centar za policijsku saradnju u Trebinju

Radiosarajevo.ba
BiH, Srbija i Crna Gora osnivaju Zajednički centar za policijsku saradnju u Trebinju

Nakon cjelodnevnog rada reprezentativnog skupa ministara sigurnosti zemalja Zapadnog Balkana sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ceciliom Malmstrom i predstavnicima brojnih specijaliziranih institucija kao što su INTERPOL i EUROPOL, danas u Budvi potpisana su dva vrlo značajna sporazuma za BiH.

Nakon višegodišnjih i neuspjelih pokušaja usaglašavanja teksta Protokola o zajedničkom centru u Trebinju, koji će činiti granične policije iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ministri Fahrudin Radončić, Ivica Dačić i Raško Konjević su stavili potpis na trilateralni ugovor. 

BiH se obavezala da će osigurati objekat i druge infrastrukturne uslove za funkcioniranje Centra, što bi trebalo početi u narednih šest mjeseci, a sve tri države potpisnice će druge troškove snositi samostalno. 

Kako su na konferenciji za novinare naglasila tri ministra, ovim se značajno smanjuje prostor za prekogranični kriminal  i nelegalne migracije. Ministar Radončić je ovom prilikom čestitao Crnoj Gori veliki uspjeh na otpočinjanju pregovora o Poglavlju 23. i 24. sa Evropskom komisijom i izrazio zahvalnost IOM-u za pomoć u uspostavljanju ovog centra u Trebinju, piše Avaz.ba.  

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević su također konstatirali izvanredne odnose u policijskoj i sigurnosnoj saradnji koje imaju sa BiH i potencirali duh saradnje koji će otežati život kriminalcima bilo koje vrste.  

Također, ministar Radončić je istakao važnost teme razgovora sa komesarkom Malmstrom, a tiče se obaveza zemalja zapadnog Balkana u smanjenju broja lažnih azilanata. On je pozitivno afirmisao podatak da je u ovoj godini jedino BiH zabilježila njihovo smanjenje za čak sedam posto. Time je umanjena opasnost od ukidanja bezviznog režima za bh.građane, a Zajednički centar u Trebinju treba doprinijeti  da rezultati budu još bolji. 

U Budvi je jučer potpisan i bilateralni protokol između BiH i Crne Gore o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja, čime je ispunjena još jedna od međunarodnih obaveza  BiH u jačanju regionalne saradnje i pravljenja boljeg sigurnosnog ambijenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije