BiH rekorder regije po broju nezaposlenih

Radiosarajevo.ba
BiH rekorder regije po broju nezaposlenih

Bosna i Hercegovina je među zemljama zapadnog Balkana rekorder po nazeposlenosti, koja iznosi 42,7 odsto.

Slijede Makedonija sa 32,1 odsto nezpaoslenih građana, Srbija sa 20 odsto, Albanija 13,7 odsto, Crna Gora 12,1 odsto, dok je u Hrvatskoj broj nezaposlenih prošle godine bio u blagom padu u odnosu na prethodne godine i iznosio je 11,8 odsto.

Prema najnovijim procjenama Evropske komisije o ekonomskom oporavku na zapadnom Balkanu, prošle godine je inflacija u Srbiji iznosila 10,3 odsto, u Albaniji 3,6 odsto, na Kosovu 3,5 odsto, BiH 2,1 odsto, Makedoniji 1,6 odsto, Hrvatskoj jedan odsto, dok su cijene u Crnoj Gori prošle godine u prosjeku porasle za svega 0,5 odsto.

Kako se navodi u analizi, rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ prošle godine u BiH iznosio je 0,9 odsto, Srbiji 1,8 odsto, Crnoj Gori 1,1 odsto, Makedoniji 0,7 odsto, Kosovu 4,6 odsto, dok je u Hrvatskoj došlo do pada BDP-a za 1,2 odsto.

"Albanija je prevladala krizu bez recesije i dostigla rast BDP od dodatnih 5,7 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine, a u cijeloj godini od 4,1 odsto", navodi se u izvještaju Evropske komisije koji prenosi hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije