BiH: Prvi smo u regiji po broju naučnika!

Radiosarajevo.ba
BiH: Prvi smo u regiji po broju naučnika!

Prisutnost naučnika, istraživača i inžinjera igra presudnu ulogu u razvoju i modernizaciji svake države. Agencija Anadolija (AA) istražila je u kojoj su mjeri ove kategorije zastupljene u zemljama jugoistočne Evrope i drugim područjima svijeta. 

BiH i Gambija najmanje na svijetu ulažu u razvoj

Od ostalih zemalja u regiji jugoistočne Evrope, na ljestvici WEF-a je i Crna Gora - na 76. mjestu, potom Srbija na 78, Slovenija na 84, zatim Hrvatska na 86, Makedonija na 106. i Albanija koja se nalazi na 123. mjestu

Prema podacima relevantnih svjetskih institucija, najbolje plasirana država regije, prema broju naučnika i inžinjera u odnosu na broj stanovnika, je Bosna i Hercegovina. U najnovijem istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz septembra 2012, a koje tematizira prisutnost naučnika i inžinjera u državama svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 48. mjestu.
  
Prema ovim podacima, Makedonija i Albanija deficitarne su vezi sa zastupljenošću akademskog kadra, kao što su naučnici i inžinjeri.

Na vrhu Finska, na dnu Svaziland

Visoka pozicija BiH postaje još zanimljivija ukoliko se uporedi sa nedavno objavljenim podacima Svjetske banke, prema kojima BiH najmanje ulaže u nauku i razvoj.
 
Od ostalih zemalja u širem regionu, najviše naučnika i inžinjera u odnosu na ukupnu populaciju ima Turska koja se nalazi na 41. mjestu, a slijede Mađarska na 50, Slovačka na 79, Rumunija na 82. i Bugarska na 98. mjestu WEF-ove rang liste.
 
Najbolje plasirana država u svijetu, prema zastupljenosti naučnika i inžinjera u zemlji, je Finska, a poslije nje dolaze Japan, Portoriko, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Tajvan, Katar, Izrael i Grčka. S druge strane, najlošije plasirane države, prema istom istraživanju, su Svaziland, Timor, Lesoto, Siera Leone i Jemen.
 
Rezultati istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u vezi sa zastupljenosti naučnika i inžinjera u jednoj zemlji utvrđeni su na osnovu brojnosti ove kategorije u odnosu na generalnu populaciju zemlje. Istraživanje je urađeno na osnovu ankete koja je provedena u periodu 2011-2012, a kojim su obuhvaćene 144 zemlje svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije