BiH propustila "prvi krug" za bezvizni režim

Radiosarajevo.ba
BiH propustila "prvi krug" za bezvizni režim

Evropska komisija predložit će sljedeće sedmice da se za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije ukinu vize za ulazak u EU, rekao je u srijedu 8. jula jedan diplomatski izvor iz institucija Evropske unije, a prenosi briselski portal EurActiv.

Čeka se potvrda država članica


Komesar za proširenje Olli Rehn i komesar za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot predložit će u utorak ukidanje viza za ulazak u EU za te tri zemlje. Bosna i Hercegovina i Albanija još nisu ispunile uvjete.

Cilj prijedloga je određenim zemljama ukinuti vize do kraja godine, rekao je Barrot na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Komesar za pravosuđe objasnio je da EK-ov prijedlog još trebaju poduprijeti zemlje članice EU. Ministri vanjskih poslova zemalja EU postigli su sredinom juna u Luksemburgu politički konsenzus o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Bezvizni režim za građane Srbije, Albanije i Crne Gore počinje od januara 2010. godine, dok bi, prema nekim izvorima građani BiH i Albanije u Evropsku uniju bez viza mogli putovati od juna 2010. godine, ukoliko domaće vlasti u razumnim rokovima ispune preuzete obaveze iz Mape puta.

Bosanci i Albanci i dalje s vizama

Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila sve neophodne uslove za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije. Proces izdavanja biometrijskih pasoša, što je jedan od uslova, tek je otpočeo i prate ga razne poteškoće. Nekoliko zakona još uvijek nije usvojeno na državnom nivou, prvenstveno zbog manjka političkog dogovora i volje. Nezavisna policijsko-nadzorna tijela, što je, također, uslov, tek su u procesu formiranja.

Evropski zvaničnici poručuju da je neophodno preostale obaveze ispuniti do septembra, kako bi se moglo krenuti s ponovnim procesom stručne evaluacije rezultata na terenu i kako bi se ponovno mogle donijeti odluke ministara vanjskih poslova, odluke Komisije, te u konačnici potvrde država članica Evropske unije, što je, sve zajedno, poprilično dug proces.

Od januara 2010. godine građani BiH će, uz građane Albanije i Kosova, biti jedni od rijetkih stanovnika Evrope koji nemaju potpunu slobodu kretanja.

Najveći krivac za ovakvo stanje nije niko drugi do domaće političke partije koje nisu htjele, ili mogle, postići politički dogovor oko potpuno „etnički bezazlenih“ zakona, kao što je, primjerice, Zakon o prijevozu opasnih materija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije