Sattler objasnio: Kako je BiH propustila šansu da vrati novac potrošen za slanje spasilaca u Tursku

2
Radiosarajevo.ba
Sattler objasnio: Kako je BiH propustila šansu da vrati novac potrošen za slanje spasilaca u Tursku
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Doček pripadnika GSS

Bosna i Hercegovina neće imati pravo na povrat velikog dijela sredstava koja će biti utrošena na slanje spasilačkih službi i njihovu logistiku u kriznim područjima pogođenih zemljotresom u Turskoj i Siriji jer pomoć nisu koordinisali u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

"BiH je imala pravo da vrati 75 posto troškova sredstava, ali je ta prilika propuštena jer su entiteti djelovali samostalno", izjavio je Johann Sattler, šef delegacije EU za za nezavisne.com 

"Dobro je da je BiH otišla da pomogne. Ono što smo vidjeli je da su entiteti djelovali samostalno. Nama bi bilo draže da je odgovor bio državni. Od prošle godine BiH je punopravna članica Evropskog mehanizma civilne zaštite. Ovaj mehanizam bi trebalo koristiti.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

To je bila moja poruka nadležnom ministru Nešiću, da koriste mehanizme koje BiH ima i koji vam, usput rečeno, uštede novac. Odgovor je bio pozitivan i nadam se da će slijedeći put biti drugačiji pristup", rekao je Sattler.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH je potvrdio da ga je ambasador Sattler upoznao da BiH nema pravo na povrat sredstava zbog načina na koji je pomoć upućena.

"Da smo primijenili mehanizam, imali bismo prava na povrat. Ministarstvo sigurnosti BiH će uraditi sve što je u nadležnosti ministarstva, a sve ostalo je stvar političkih odluka. To je do entiteta i drugih nivoa kako će se dogovoriti", rekao je on.

"Mogla je mnogo ranije biti održana online sjednica Savjeta ministara BiH i mogli su se usaglasiti da pošalju tim BiH", dodao je Nešić.

On je istakao da vjeruje da su vlasti BiH izvukle pouku i da će slijedeći put djelovati koordinisano.

Nešić kaže da je Ministarstvo poslalo odluku u kojoj je zatražilo da se održi sjednica Savjeta ministara BiH da se organizuje slanje timova na državnom nivou. Međutim, kako je naglasio, najbitnije od svega je da su ekipe iz BiH pravovremeno reagovale i spasile mnogo života.

Dragan Bursać: Dodikov pijun Nešić bruka BiH ne šaljući na vrijeme spasioce u Tursku!

Dragan Bursać: Dodikov pijun Nešić bruka BiH ne šaljući na vrijeme spasioce u Tursku!

"Fokus i treba da bude na spasavanju života. To je najbitnije od svega", dodaje Nešić.

Nakon što je Turska zatražila pomoć, EU je aktivirala ovaj mehanizam, koji omogućava svim članicama da pruže pomoć na koordinisan način, a da se onda veći dio troškova prebaci na EU. Međutim, u BiH je došlo do problema u koordinaciji, jer se vlasti u FBiH nisu uspjele dogovoriti oko slanja pomoći, a vlasti RS-a su odlučile da same pošalju svoj tim Civilne zaštite u Tursku, bez čekanja saglasnosti s državnog nivoa.

Da su ekipe Civilne zaštite iz Republike Srpske i FBiH u Turskoj obavile dobar posao, istakli su i predstavnici turskih vlasti i Ambasade Turske u BiH.

Bh. spasioci nakon povratka iz Turske: Osam dana smo efektivno radili 24 sata, nije lako govoriti...

Bh. spasioci nakon povratka iz Turske: Osam dana smo efektivno radili 24 sata, nije lako govoriti...

Omer Cetres, savjetnik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske, za domaće medije je istakao da su građani i institucije u BiH odmah priskočili u pomoć Turskoj da se pomogne u spasavanju života.

"Nadamo se i vjerujemo da ćemo za kratko vrijeme zacijeliti rane našem narodu i da će Turska snažnija izaći iz ovoga. Turska je uvijek stajala uz BiH, a sada na konkretan način vidimo da BiH stoji uz Tursku", rekao je Cetres.

Nakon povratka iz zemljotresom pogođenih područja u Turskoj: Emotivni susreti bh. spasilaca i porodica, kolega,...

Posted by Radio Sarajevo on Sunday, February 19, 2023

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu je jačanje saradnje između članica EU i država koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe. Mehanizam postoji od 2001. godine, a do sada je, kako stoji na zvaničnoj stranici Evropske komisije, aktiviran više od 600 puta, dok je prošle godine aktiviran 114 puta, uglavnom pri gašenju požara, poplavama i drugim velikim nepogodama. Ove godine je, kako je istaknuto, mehanizam najviše bio aktiviran u Ukrajini, ali i u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Milorad Dodik, u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik je naglasio da su benefiti ovog procesa dostupnost EU fondova i mogućnost novog opremanja i modernizovanja civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije