BiH pristupa Sporazumu o svemiru: Smijemo istraživati Mjesec, ne smijemo ga okupirati

Radiosarajevo.ba
BiH pristupa Sporazumu o svemiru: Smijemo istraživati Mjesec, ne smijemo ga okupirati
Foto: EPA-EFE / Lansiranje satelita
Na dnevnom redu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine danas su se našle 32 tačke, ali jedna je posebno privukla pažnju javnosti.

Naime, razmatrat će se Nacrt osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine sporazumu o svemiru. To je Sporazum o principima upravljanja aktivnostima država u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela i to je sporazum koji se formira osnovu međunarodnog svemirskog zakona.

Svojim principima, on sprječava države potpisnice ovog sporazuma da postavljaju oružja za masovnu destrukciju u orbitu Zemlje, kao i njihovo instaliranje na Mjesecu ili bilo kojem drugom nebeskom tijelu, ili da ih na bilo koji drugi način stacioniraju u svemiru.

Predlagač ovog dokumenta je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Sporazum jasno zabranjuje da bilo koja vlada svojata bilo koji nebeski izvor kao što je Mjesec ili planeta, tvrdeći da su Mjesec i sva nebeska tijela zajednično naslijeđe čovječanstva.

Jako bitno za narode s ovih prostora je naglasiti Član 2 ovog sporazuma, koji kaže da "svemir, u koji spadaju Mjesec i nebeska tijela, nije predmet nacionalne aproprijacije tvrdnje suvereniteta, ni korišćenjem ni okupacijom, niti na bilo koji drugi način".

Također, država koja lansira svemirski objekat zadržava jurisdikciju i kontrolu nad tim objektom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije