BiH pripada 15 posto rezidencije na Manhattanu

Radiosarajevo.ba
BiH pripada 15 posto rezidencije na Manhattanu

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto luksuznog stana u New Yorku, na Manhattanu, koji je bivša Jugoslavija kupila 1975. godine, a čiju su vrijednost američki mediji procijenili na oko 20 miliona dolara.
 
Potvrđeno je to u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odakle navode da su zemlje sukcesionari, odnosno BiH, Srbija, Makedonija, Hrvatska i Slovenija, saglasne da se procijeni tačna vrijednost tog objekta, a nakon toga stan proda i da svaka zemlja dobije svoj dio novca.
 
Dvoetažna rezidencija, smještena na broju 713 u Park Aveniji, u srcu New Yorka, ovih dana je u fokusu medija u regionu prvenstveno zbog svoje vrijednosti, jer ima čak šest spavaćih soba, četiri kupaonice i dva manja kupatila, a svojevremeno su je koristili jugoslovenski izaslanici u SAD, prenose Nezavisne novine.
 
"Sastanak mješovitog komiteta, odnosno predstavnika BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, biće održan u utorak iduće sedmice u Sarajevu, a među temama će se svakako naći i potrebne radnje u vezi s prodajom tog rezidencijalnog stana u New Yorku", kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
 
Adnan Hadžikapetanović, ovlašteni predstavnik BiH za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, ističe da su predstavnici zemalja nastalih raspadom Jugoslavije na posljednjem sastanku dogovorili da se sačeka da od potencijalnih posredničkih agencija za prodaju imovine stignu ponude o realnoj vrijednosti stana u New Yorku.
 
Inače, na fotografijama koje su sačinjene u tom stambenom objektu vidi se da se stan gotovo "raspao". Farba sa stropova opada, srebrno posuđe poprimilo je crnu boju, a propao je i skupocjeni namještaj. U kuhinji se nalazi stara mikrovalna pećnica veličine klima-uređaja, a u ostavi još stoji džem od trešanja.
 
Taj apartman je posljednji koristio Darko Silović, ambasador pri UN-u koji je predstavljao Jugoslaviju. Od 1992. godine stan je napušten, tako da već 19 godina prašina pokriva skupocjeno srebro i kristal.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije