BiH povećala izvoz za deset posto

Radiosarajevo.ba
BiH povećala izvoz za deset posto


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je u skladu sa politikom podrške domaćoj proizvodnji pokrenuo proceduru i prema Vijeću ministara BiH uputio prijedlog odluke o ukidanju bescarinskih kvota na meso za treće zemlje, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

"O ovim kvotama se razgovaralo proteklih sedmica. BiH je u pravni sistem unijela zakonom, odnosno privremenim trgovinskim sporazumom, kvote na meso iz Evropske unije (EU), ali i jedan broj kvota na goveđe i svinjsko meso, kao i meso peradi iz trećih zemalja", pojasnio je Šarović.

On je dodao i to da su to zemlje izvan CEFTE i izvan EU.

"Stav Ministarstva je da je postojanje ovih bescarinskih kvota potpuno nepotrebno, da ove kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i mi smo uvjereni da će Vijeće ministara BiH na jednoj od svojih prvih sjednica prihvatiti prijedlog Ministarstva i ukinuti kvote na približno 5.000 tona mesa", istakao je Šarović.

Ministar Šarović je rekao da su oni osigurali da sve robe do 1. jula mogu da se uvezu u Hrvatsku. Na policama hrvatskih trgovina bh. proizvodi, precizirao je, bit će do 1. jula 2014. godine, a ne samo do kraja ove godine. No, naglasio je da to mogu biti samo oni proizvodi koji do jula ove godine uđu u Hrvatsku.

Šarović je govoreći o pokrivenosti uvoza izvozom rekao da je on vrlo nepovoljan kada su u pitanju sve robe, a ne samo poljoprivreda.

"Moram da istaknem pozitivne rezultate za prva tri mjeseca ove godine. Ne mislim da je to nešto revolucionarno, ali ipak pokazatelji za prva tri mjeseca govore da je BiH uvezla za prva tri mjeseca roba u vrijednosti u približno istom nivou kao i prošle godine za ovaj period, ali da je izvoz za isti period veći za nešto od oko deset posto", istakao je Šarović.

Nada se da će pozitivan izvozni trend biti nastavljen.

"Vrlo brzo ćemo imati rezultate za četvrti i peti mjesec i tada ćemo moći da govorimo o tome je li je to kontinuitet koji bi nam dao pravo da vjerujemo da bi ova godina u tom smislu bila bolja", rekao je Šarović, istakavši da su ovo značajni ekonomski pomaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije