BiH posljednja u regionu, to se mora promijeniti

Radiosarajevo.ba
BiH posljednja u regionu, to se mora promijeniti

Brisel je veoma zabrinut jer BiH još nema vlast na nivou države, ponovila je danas u Banjoj Luci evropska parlamentarka Tanja Fajon i izrazila nadu da će političari u BiH preuzeti odgovornost da bi zemlja krenula dalje na evropskom putu na kojem je trenutno posljednja. 

Jučerašnje potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske je, kaže, dobra vijest za cijeli region, da se proces proširenja kreće dalje. Nada se da će slične dobre vijesti dobiti i druge zemlje, ali BiH je u tom procesu posljednja i nije imala nijedne pozitivne vijesti nakon ulaska u bezvizni režim. 

Fajon je naglasila da su za takvu situaciju krivi bh. političari, koji treba da formiraju Vijeće ministara, ne samo zbog evropskih pitanja već i budžeta i drugih pitanja na kojima trebaju odgovorno raditi za sve narode u BiH i dva entiteta. 

Bezvizni režim je bio jedini pozitivan pomak koji je napravila BiH u posljednje vrijeme i Fajon očekuje da se učini sve da nijedna zemlja ne bi došla u situaciju da im EU mora uvoditi privremenu blokadu zbog kršenja tog procesa.

"U EU postoji zabrinutost jer još dolaze nezakoniti migranti u pojedine zemlje Unije", kazala je ona i dodala da se stoga sada razgovara o mehanizmu suspenzije bezviznog režima, odnosno o uvjetima pod kojima bi zemlje članice mogle privremeno staviti neku zemlju u regionu u suspenziju viznog režima. 

Naglasila je da je to veoma osjetljivo političko pitanje, posebno u vrijeme ekonomske i finansijske krize, kada sve zemlje EU imaju puno unutrašnjih problema. 

"Imamo otvorena pitanja i o slobodi kretanja u EU, mijenjanja šengenskih pravila i stoga sam pozvala vlasti da 
učine sve da njihovi građani ne bi kršili pravila slobode kretanja", rekla je Fajon i izrazila nadu da će političari u BiH preuzeti odgovornost  u vezi s tim pitanjem. 

Ističe i da je EU zainteresirana za pitanja u BiH, kao i  za stabilnost u regionu koji, kaže, treba da krene dalje. 

Naglasila je također da sve reforme koje se rade, treba da se rade za građane, a ne za Brisel. 

"Svi pozitivni rezultati koji dolaze iz BiH i regiona služit će i nama koji smo zagovornici daljeg proširenja, da imamo dobre argumente da proces ide dalje", zaključila je Fajon. 

Podsjetivši na sve uvjete koje BiH mora ispuniti na putu ka EU, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ponovio je stav zvanične Banje Luke da se evropska pitanja trebaju odvojiti od formiranja Vijeća ministara BiH. 

Formiranje tog nivoa vlasti, naveo je, "veoma teško će se raspetljati zbog suprotnih stavova šest partija", zbog čega je potrebno napraviti mogući napredak na rješavanju evropskih pitanja. 

"Političke partije iz RS-a smatraju da je evropski put i pitanja koja na njemu stoje, moraju biti prioritetna i ne smiju biti talac krize i nedogovaranja o Vijeću ministara", naveo je Radojičić. 

I on je ponovio da je bezvizni režim jedna od konkretnih stvari koje je uradila BiH, ali da to nije nešto što je zagarantirano i dato zauvijek, jer postoje i kriteriji ocjenjivanja. 

"Razgovali smo o tome kako se gleda u budućnosti i kako se Evropa priprema za neke druge mehanizme ocjene bezviznog režima", rekao je Radojičić. 

Tanja Fajon je jedan od učesnika Međunarodne konferencije o ljudskim pravima koja počinje danas u Banjoj Luci u organizaciji Narodne skupštine RS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije