BiH ostvarila blagi napredak

Radiosarajevo.ba
BiH ostvarila blagi napredak

BiH se još nalazi u određenoj stagnaciji, iako su se, nakon što je formiran parlament, stvari djelimično pokrenule sa mrtve tačke, ocijenili su koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH Karin Voldset i Žan-Klod Minjon tokom sastanka Monitoring tima Savjeta Evrope u Strazburu.

        Koizvjestioci su naglasili da BiH još treba da formira Savjeta ministara, a kao veliki problem naveli su neprovođenje odluke suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", istakla je u izjavi Srni član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milici Marković, koja je sa delegacijom učestvovala na sastanku.

        Markovićeva je navela da su koizvjestioci ocijenili da je "Republika Srpska / pogoršala situaciju u BiH, naročito kad je donijela zakon o referendumu", ali da su se intervencijom visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton stvari pokrenule u dobrom pravcu, te da u dogovoru sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, idu u tom smjeru.

        Ona je istakla da će koizvjestioci posjetiti BiH tokom septembra, obaviti konsultacije sa predstavnicima institucija i tokom iduće godine podnijeti novi izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

        Markovićeva je napomenula da je jučarašnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, predsjedavajući Komiteta minsitara EU Konstantin Griščenko tokom obraćanja naglasio pitanje BiH, navodeći da se institucije države još nisu demokratizovale, jer nije primjenjena presuda "Sejdić-Finci".

        Prema njenim riječima, Griščenko je naveo da odgovornost za određene neuspjehe BiH mora djelimično prihvatiti i međunarodna zajednica.

        Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovala je na sastanku Monitoring tima radi razmjene mišljenja, u svrhu pripreme izvještaja, koji bi obuhvatao period od septembra 2008. do danas, sa akcentom na postizborni period.

        Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na Trećem dijelu redovnog zasjedanja ovog tijela koje je počelo juče u Strazburu i trajaće do 24. juna.

        Delegaciju BiH osim Markovićeve, čine Mladen Bosić, Saša Magazinović, Ismeta Dervoz i Boško Tomi  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije