BiH ostaje bez više od 200 miliona eura?

Radiosarajevo.ba
BiH ostaje bez više od 200 miliona eura?

Predsjednik SDA Sulejman Tihić danas se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u našoj zemlji Peterom Sorensenom sa kojim je razgovarao o budžetu i općem fiskalnom okviru, implementaciji sredstava iz fondova IPA i presudi Evropskog suda za ljudska prava u „slučaju Sejdić – Finci“.

Specijalni predstavnik EU pozdravio je usvajanje zakona o državnoj pravnoj pomoći i popisu stanovništva u Parlament u BiH.

Kako je istaknuto tokom sastanka, zbog nemogućnosti dogovora, BiH je izgubila je sredstva iz fondova IPA za 2009.

„Postoji realna opasnost da se ovakva situacija ponovi, te da naša zemlja ostane bez više od 200 miliona eura za 2010. i 2011, što je nedopustivo. Imajući u vidu tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, ne možemo sebi priuštiti gubitak ovih sredstava zbog nemogućnosti postizanja dogovora“, rekao je Tihić tokom ovog razgovora, saopštili su iz SDA.

Naglašeno je da odmah nakon okončanja procedure potvrđivanja bh. budžeta za 2011. treba početi sa usaglašavanjem budžeta i za ovu godinu.

Tihić i Sorensen su izrazili optimizam u pogledu ispunjavanja preostalih uslova koji su preostali BiH kako bi mogla aplicirati za kandidatski status u EU: usvajanje budžeta za 2012. i implementacija presude Sejdić – Finci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije