BiH ostaje bez jedine aviokompanije?

Radiosarajevo.ba
BiH ostaje bez jedine aviokompanije?

Turkish Airlines, jedna od vodećih svjetskih aviokompanija razmatra povlačenje iz domaćeg prijevoznika BH Airlinesa. 

Prema mišljenjima mnogih stručnjaka, firma BH Airlines preslaba je za opstanak na tržištu, te bi BiH, vjerovatno je, mogla ostati bez nacionalnog avioprijevoznika. 

Razlog za njihovo povlačenje je nerentabilno poslovanje BH Airlinesa, koji je prošle godine zabilježio višemilionski gubitak, te bi Turci, nakon tri i po godine saradnje, mogli napustiti paket od 49 posto vlasništva u kompaniji čiji je većinski vlasnik Federalna vlada. 

Nedavno, Turci su povukli najveći avion iz flote bh. kompanije, koja održava još jedino letove za Istanbul, piše danas Dnevni Avaz, prenijela je agencija Fena. 

Portal Radio Sarajevo svoje čitaoce podsjeća i na ideju koja ima svoje pristalice u evropskim krugovima: o formiranju tzv. balkanskog avioprijevoznika, odnosno, zbog loše ekonomske situacije predlaže se ujedinjenje svih aviokompanija iz bivše Jugoslavije u jednu, o čemu smo nedavno i mi pisali. Prijedlog je još uvijek u povojima, no upravo u ovoj formaciji možda bi se moglo naći rješenje za posrnulog bh. avioprevoznika.

Stvorite novi JAT ili svi propadate
Slovenci spajaju aviokompanije bivše SFRJ

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije