BiH ostaje bez gasa?

Radiosarajevo.ba
BiH ostaje bez gasa?

Britanska kompanija
Sinochem International pokrenula je aktivnosti da se blokira isporuka gasa BiH, jer je, prema presudi Visokog suda Velike Britanije u Londonu i Trgovačkog suda u Zagrebu, sarajevski Energoinvest dužan da isplati ovoj kompaniji prijeratni dug od 8,5 miliona dolara, odnosno 14 miliona KM.
Na pregovorima u Kini, uprava Energoinvesta predložila je da isplati samo osnovicu duga od 3,7 miliona dolara, što druga strana nije prihvatila, piše Dnevni avaz

Uprava londonske kompanije odlučila se na ovaj potez nakon posljednjih neuspješnih pregovora koji su u julu vođeni u Kini sa delegacijom Energoinvesta, koji vrši isporuku gasa za BiH, a ta isporuka odvija se preko Mađarske.

„Mi smo, zbog svega ovoga, pokrenuli postupak licitacije dalekovodnih konstrukcija Energoinvesta i materijala namijenjenog za izvoz u Libiju u vrijednosti od oko osam miliona KM. To će sve biti prodato kao otpadno željezo", rekao je predstavnik londonske kompanije Jure Novljan.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić rekao je da mu je to novost da bi BiH zbog ovog duga mogla biti blokirana isporuka prirodnog gasa, te dodao da bi o tome trebalo da odluče sudovi u zemljama kuda prolazi gas.

"Tačno je da smo vodili pregovore u Kini i mi smo svjesni da moramo vratiti dug, ali realni dug je 3,7 miliona dolara, a ostalo su kamate. Energoinvestu su gurnuti dugovi Energopetrola. Mi sada pravimo izvještaj Vladi Federacije BiH o tome ko je šta 1993. godine u vezi s tim dugom potpisivao", rekao je Čengić, prenijela je novinska agecija Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije