BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

3
Radiosarajevo.ba
BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate
Foto: CNN Turk / Ilustracija

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

''Dosadašnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH'', poručio je ministar Košarac.

On je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše'', naglasio je ministar Košarac, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

''S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda'', naveo je ministar Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije