BiH: Novi pravilnik o zaštiti ličnih podataka

Radiosarajevo.ba
BiH: Novi pravilnik o zaštiti ličnih podataka

Sistem zaštite ličnih podataka u BiH, koji je do sada pokazao brojne slabosti, bit će dodatno osnažen novim propisima o raspolaganju i čuvanju informacija o bh. građanima.

Način čuvanja tajne

Novim pravilnikom o načinu čuvanja i posebnim mjerama tehničke zaštite ličnih podataka preciziraju se procedure unutar državne agencije i drugih tijela koje koriste lične podatke građana. Organizacijske mjere zaštite predviđaju fizičke mjere zaštite radnih prostorija i opreme u kojima se vrši obrada ličnih podataka, sprječavanje neovlaštenog umnožavanja, kopiranja i prepisivanja ličnih podataka ili njihova uništavanja. Pod posebnom prismotrom će biti i sve osobe koje imaju pristup takvim podacima građana.

Novi plan sigurnosti ličnih podataka, između ostalog, predviđa da samo ovlaštene osobe mogu znati lične podatke te da se u svakom trenutku može izvršiti provjera ko je, kada i na koji način obrađivao određene lične podatke. Striktne mjere propisane su i pri automatskoj obradi ličnih podataka, pa su tako predviđeni jedinstveno korisničko ime i zaporka sastavljena od kombinacije najmanje šest slova ili brojeva te sigurna antivirusna zaštita informatičkog sustava.

Predviđene mjere trebale bi potpuno otkloniti mogućnost zlouporaba ili curenja podataka. Svaki pristup informacijskom sistemu za vođenje zbirni ličnih podataka bit će automatski zabilježen korisničkim imenom, datumom i vremenom prijave, a administrator ima obvezu izvijestiti kontrolora baze podataka o svakom pokušaju neovlaštenog pristupa sustavu.

Zaštita podataka


Najviše posla oko primjene ovih mjera imat će Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH, koja je nedavno započela i kontrolu korištenja takvih informacija građana u javnoj upravi. Kolike su mogućnosti zloupotrebe ovih podataka nepotrebno je i govoriti. Raspon zloupotrebe je ogroman, od financijskih do izbornih malverzacija.

Pojačana zaštita ličnih podataka dovodi se u vezu i sa skorim početkom izdavanja biometrijskih putovnica te uspostavom zaštitnih mehanizama tog novog sustava. Prema planu novim putnim ispravama će biti smanjena mogućnost zloupotrebe te će se sve provjeravati kroz jedinstven sistem. Baza podataka biti će zaštićena.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije