BiH neusklađena s Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
BiH neusklađena s Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom

Centar za razvoj i podršku (CRP) i Inicijative preživjelih od mina (IPM) upozoravaju nadležne institucije Bosne i Hercegovine da primjena UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom još uvijek nije u potpunosti zaživjela, iako je BiH ratificirala ovu Konvenciju još u martu 2010. godine. 

Također, podsjećaju da postojeće zakonodavstvo još nije usklađeno s Konvencijom te da općim obavezama člana 4. ove konvencije, prvi paragraf naglašava da se "Države potpisnice obavezuju osigurati puno ostvarivanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda za osobe s invaliditetom bez diskriminacije na osnovu invaliditeta". 

CRP I IPM naglašavaju da osobe s invaliditetom, na jednakoj osnovi sa drugim građanima, ne mogu učestvovati u svim procesima javnog, kulturnog i društvenog života te da postojeće zakonodavstvo ne tretira na jednak način sve osobe s invaliditetom bez obzira na uzrok nastanka invaliditeta.

Također, dodaju da osobe s invaliditetom nemaju jednaka prava i mogućnosti za školovanje, rad i zapošljavanje kao ostali građani BiH i da ne postoje centri za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u BiH.

Apeluju i zahtijevaju od nadležnih i odgovornih donosioca odluka da što hitnije dovrše harmonizaciju zakonodavstva, te osiguraju dosljednu i potpunu primjenu potpisane i ratificirane UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, saopćeno je iz CRP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije