BiH neće dozvoliti dalju liberalizaciju uvoza iz Hrvatske

Radiosarajevo.ba
BiH neće dozvoliti dalju liberalizaciju uvoza iz Hrvatske

 

Stav Bosne i Hercegovine je da ne može dozvoliti dalju liberalizaciju uvoza proizvoda iz Hrvatske nakon što ta zemlja 1. jula postane punopravnom članicom Evropske unije (EU), a na snazi će ostati režim zaštite koji je BiH sa EU provodila kroz privredni i trgovinski sporazum, poručio je danas u Ankari ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Šarović je, kako prenosi novinar agencije Anadolija, istakao da bi Bosna i Hercegovina došla u nepovoljnu poziciju ispunjavanjem zahtjeva susjedne Hrvatske za dodatnom liberalizacijom uvoza oko 300 proizvoda iz te zemlje, naglasivši kako je stav BiH da ne dozvoli dalju liberalizaciju.

"BiH bi došla u nepovoljnu poziciju ukoliko bi to sve svela na takozvanu nulu, kako se traži", dodao je Šarović.

Bh. ministar je u izjavi novinarima nakon potpisivanja Protokola o formiranju trojnog trgovinskog komiteta između Turske, Srbije i BiH, rekao da današnja deklaracija i susret ministara treba da bude temelj i poticaj još snažnije ekonomske saradnje triju zemalja.

"Prijateljski odnosi su na mnogo većem nivou nego što je to ekonomska razmjena, a rekao sam da je trgovinska razmjena između BiH i Turske nešto oko 300 miliona eura, dok su mogućnosti dva ili tri puta veće", rekao je ministar Šarović.

Podsjećajući na bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom i niz drugih sporazuma i sličnosti dviju zemalja, Šarović je rekao kako te prednosti u prošlosti nisu iskorištene, ali da će kroz inicijativu potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, u vezi sa trilateralnim sporazumima na polju ekonomije, obim trgovinske razmjene biti povećan. On je današnji protokol ocijenio vrlo važnom prekretnicom u ekonomskim odnosima triju zemalja.

"Mislim da će BiH i Srbija tu šansu iskoristiti i da će se prvi efekti vidjeti narednih mjeseci", pojasnio je Šarović, dodajući kako je "posao ministara da krče put i uklanjaju barijere za dobrobit građana sve tri zemlje".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije