BiH ne radi mnogo da plasira proizvode u EU

Radiosarajevo.ba
BiH ne radi mnogo da plasira proizvode u EU


Zavaravajuća je priča o tome koliko BIP-ova (inspekcijski granični prijelazi) na granici s Hrvatskom treba imati BiH u svjetlu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) 1. jula 2013.

Izjavio je ovo danas (8. juna) u toku javne debate civinog društva okupljenih u inicijativu "Građani za Evropu" s predstavnicima vlasti iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Daviddi.

„Veliki problem je i nedostatak državne strategije o ruralnom razvoju, ali i izostanak konkretne adrese s kojom EU može pregovarati i dogovarati daljnje korake i aktivnosti iz sektora agronomije, poljoprivrede ili ruralnog razvoja“

Obrazložio je svoj stav Davidi činjenicom da vlasti BiH nisu uradile mnogo kada su u pitanju zakonske regulative, koordinacija i kreiranje nadležnih institucija koje će se baviti pitanjem plasiranja bh. proizvoda na tržište EU, a što će za nešto više od godinu dana biti i Hrvatska.

Izvoz u Hrvatsku pod upitnikom

BiH više neće moći izvoziti u Hrvatsku. Pitanje koliko će BIP-ova BiH imati na granici s Hrvatskom nije ključno pitanje. I da ih ima pet ili 15 šta će izvoziti: tri paketa ribe jer je riba jedino što sada BiH može plasirati na tržište EU, pojasnio je Daviddi, objavila je Fena.

Dodao je da BiH ne radi baš najbolje u segmentu poljoprivrede i ruralnog razvoja te potcrtao da EU neće mijenjati svoje zakone i prakse već da BiH mora u skladiti svoje s pravilima EU; nije pretjerani optimist da će BiH do 1. jula 2013. uraditi dovoljno da plasira svoje proizvode na tržište EU.

I šta onda preostaje? BiH će morati naći drugo tržište koje će zamijeniti tržište Hrvatske.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije