BiH na putu ka Evropskoj uniji: 88 od 222

Radiosarajevo.ba
BiH na putu ka Evropskoj uniji: 88 od 222
Ilustracija: radiosarajevo.ba

Od 222 planirane aktivnosti u okviru programa Evropskog partnerstva, Bosna i Hercegovina je tokom prošle godine uspjela realizirati njih 88, što je manje od 40 posto.

Najveći uspjeh – 4 od 4


Najviše je urađeno u oblasti intelektualnog vlasništva, gdje su provedene četiri aktivnosti, koliko je ustvari i bilo planirano. U oblasti viza, azila i granične kontrole od 15 planiranih zadatak urađeno je 8.

U okviru prioriteta iz oblasti Politički kriteriji, od planirane 21 aktivnosti realizovano je 14, a iz oblasti Ekonomskih kriteriji, od planiranih 11 aktivnosti realizovane su samo 3. Iz poglavlja Unutrašnje tržište, od planiranih 76 aktivnosti realizovana je 31. U okviru prioriteta iz oblasti Sektorske politike, od planiranih 69 aktivnosti realizovana je 21. U okviru prioriteta iz poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost od planiranih 27 aktivnosti realizovano je 13.

Vozila starija od 7 godina posljednji problem

Na današnjoj tematskoj sjednici o evropskim integracijama, Vijeće ministara BiH usvojilo je i Izvještaj o stanju provođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom u 2009. godini.

Konstatovano je da implementacija ima dobru dinamiku, s tim da je preostalo provođenje jedne obaveze, koja se odnosi na ukidanje Odluke o zabrani uvoza motornih vozila starijih od sedam godina u BiH i uvođenje sistema homologacije vozila kao u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Usvojen je Program mjera za provođenje Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za naredne dvije godine.

Program, koji će nadležne institucije u Bosni i Hercegovini realizirati do kraja 2011. godine, sadrži set mjera s tačno određenim nosiocima aktivnosti i rokovima za njihovo izvršavanje iz oblasti: Opća načela; Sloboda kretanja robe; Poljoprivreda i ribarstvo; Ostale trgovinske odredbe, odnosno odredbe u vezi s trgovinom.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o procesu programiranja Instrumenta za pretpristupni pomoć (IPA) 2010.

Naloženo je Ministarstvu finansija i trezora i Direkciji za evropske integracije da ubrzaju aktivnosti u vezi s uspostavljanjem sistema za decentraliziranu implementaciju pomoći Evropske unije.

Skoro 90 posto građana je za Evropsku uniju

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o nalazima istraživanja javnog mnijenja „BiH u procesu evropskih integracija“ koje je Agencija „Mareco Indeks Bosnia“ provela u decembru 2009. godine na uzorku od 1.200 građana u cijeloj BiH.

Zadužena je Direkcija za evropske integracije da Informaciju dostavi svim nosiocima provođenja Komunikacione strategije za informiranje javnosti o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Prema ovom istraživanju, pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji podržava 89,9 posto ispitanika. U FBiH ta podrška iznosi 94,6 posto, u RS-u 82,7 posto i u Brčko Distriktu BiH 86,7 posto.

Da će BiH za desetak godina biti prosperitetna članica Evropske unije vjeruje 70,9 posto ispitanika od toga 74,9 u FBiH, 64,9u RS-u i 66,7 posto u Brčko Distriktu, saopšteno je iz Vijeća ministara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije