BiH na meti američkih digitalnih špijuna

Radiosarajevo.ba
BiH na meti američkih digitalnih špijuna

Bosna i Hercegovina je na špijunskoj mapi Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) SAD, označena zelenom bojom, što predstavlja manji stepen špijunaže.

Internet ‘giganti’ uporni: Nismo dali pristup serverima

Nacionalna Siguronosna Agencija/Centralna siguronosna služba ( National Security Agency/Central Security Service, NSA/CSS) je američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu. Zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Da američki NSA globalno prati građane, potvrdio je svijetu Edward Snowden, bivši tehnički asistent i saradnik ove organizacije. Prema podacima do kojih je došao britanski Guardian, koji je razgovarao i sa Snowdenom, tokom mjeseca marta NSA je presrela oko 97 milijardi digitalnih podataka o elektronskim porukama, ali i telefonskim pozivima iz cijelog svijeta.

Kako je Guardian otkrio, cijela špijunska mašinerija naziva se „Bezgranični doušnik“.


Klik na sliku za veću rezoluciju

Pored BiH, SAD 'sluša' i Crnu Goru i Hrvatsku, kao i većinu regije, ali ono što je neobično jeste to da je Srbija označena crnom bojom, što znači da se iz te zemlje presreće jako malo podataka(?!). Kosovo je na mapi odvojeno od Srbije i narandžaste je boje, te je u rangu s Kinom i Egiptom, država koje SAD najviše špijunira – iz ovih zemalja, uz Indiju, SAD je presrela najviše podataka.

Američki NSA sve ove podatke dostavlja i drugim obavještajnim agencijama, a proslijeđuju se i komunikacije na Facebooku, Twitteru i druim društvenim mrežama. Treba naglasiti i da su NSA i FBI bili nakačeni i na servere Facebooka, Googlea, Yahooa, Microsofta, Skypea i Applea, odakle, putem programa PRISM, skidaju informacije još od 2007.

Podaci koji se bilježe su telefonski brojevi, serijski broj telefona, lokacije učesnika u razgovoru, trajanje poziva, e-mailovi i svaka druga vrsta elektronske komunikacije. Na ovaj način se, objašnjavaju Amerikanci – oglasio se čak i predsjednik Barack Obama - prate potencijalno opasne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije