BiH na dnevnom redu EU i SAD

Radiosarajevo.ba
BiH na dnevnom redu EU i SAD

Evropska unija i SAD-a saopćile su u petak da će sazvati vanredni sastanak bosanskih lidera, izražavajući "ozbiljnu zabrinutost" političkom pat pozicijom u toj zemlji, javlja AFP.

"Postoji ozbiljna zabrinutost trenutnim političkim zastojem u Bosni i Hercegovini. Zemlja trenutno rizikuje da ostane iza ostatka regije", rečeno je u zajedničkom priopćenju SAD-a i EU.

Rekli su da sazivaju poseban sastanak svih bosanskih čelnika za 9. oktobar u Sarajevu, u pokušaju da "stimuliraju politički dijalog".

"Sastanak će biti važna prilika za političke vođe da pokažu političku volju za prevladavanje 'pat-pozicije' i uspostavu platforme sa koje Bosna može napraviti konkretan progres u reformama za NATO-a i EU-integracije", navodi se u priopćenju.

Sastanak će voditi voditi švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom do kraja godine i zamjenik državnog sekretara SAD-a Jim Steinberg.

Daytonski sporazum kojim je okončan rat 1992-'95. podijelio je BiH na na muslimansko-hrvatsku federaciju i republiku bosanskih Srba. Oni dijele slabe centralne institucije, ali svako ima svoju vladu i svoj parlament, prenosi AFP.

Rat, potaknut etničkim napetostima oko raspada Jugoslavije, kao posljedicu je imao najmanje stotinu hiljada mrtvih i više od dva milijuna ljudi bez krova nad glavom.

Europska unija nije uspjela spriječiti pokolj, i dok se Bosna pokušava približiti EU, etničke tenzije i dalje ostaju glavna prepreka.

U petak je u sjedištu NATO-a trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić formalno predao zahtjev ove zemlje za pristupanje akcionom planu vojnog saveza, što je pretposljednji korak pred prijem u članstvo.

Pozdravljajući taj potez, glavni tajnik NATO-Anders Fogh Rasmussen je upozorio da će za članstvo u Savezu „ Bosna i Hercegovina morati nastaviti, pa čak i ubrzati reforme, uključujući i demokratizaciju institucija.“

On je rekao da je razgovarao sa Komšićem o sastanku 9. oktobra u Sarajevu.

"Naša zemlja je opredijeljena provođenju reformi koje će nas uvesti u euro-atlantske integracije“, kazao je Komšić.

"Očekivanja NATO-a prema Bosni i Hercegovini iznesena su vrlo jasno i mi to jednostavno moramo ispuniti, ako želimo postati članica NATO-a", rekao je Komšić novinarima.

Vezano:
Ko će na sastanak u Butmiru sljedećeg petka

afp/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije