BiH među zemljama sa najviše pušača na svijetu

Radiosarajevo.ba
BiH među zemljama sa najviše pušača na svijetu

Bosna i Hercegovina i Makedonija se nalaze u grupi zemalja sa najvećim brojem pušača u Evropi ali i u svijetu, sudeći prema rezultatima studije koju su proveli profesori sa američkog Univerziteta u Washingtonu.

Rezultati istraživanja objavljeni na stranici Zavoda za metriku i evaluaciju zdravstva pokazuju da danas ima više pušača nego osamdesetih godina prošlog vijeka, a cigarete postaju sve popularnije u zemljama poput Kine, Indije i Rusije, kažu istraživači.

U regiji Balkana najveći broj pušača se nalazi u Makedoniji gdje cigarete konzumira 37 posto ukupne populacije. Nakon Makedonije slijedi Bosna i Hercegovina gdje ima 32 posto pušača, Hrvatska sa 31 posto, Srbija i Crna Gora sa po 27 posto i Albanija gdje je najmanje pušača i to 21 posto ukupne populacije zemlje

U Srbiji naprimjer, prema ovom istraživanju, ima 27 posto pušača, a prema porastu njihovog broja od 0,6 posto godišnje između 1980. i 2012. nalazi se na drugom mjestu u svijetu, poslije Litvanije.

Ovi podaci su objavljeni kao dio serijala članaka o duhanu u znak obilježavanja 50 godina od izdavanja prvog američkog izvještaja o rizicima pušenja.

„Pošto znamo da će polovinu pušača duhan na kraju ubiti, veći broj pušača, znači i rast broja preranih smrtnih slučajeva“, rekla je koautorka studije Alan Lopez sa Univerziteta u Melbourneu.

Studija, koju je predvodio Institut za metriku i evaluaciju zdravstva Univerziteta u Washingtonu, mjerila je podatke iz 187 država.

Najveći zdravstveni rizici javljaju se u zemljama u kojima najveći broj stanovnika puši, a to su Kina, Grčka, Irska, Italija, Japan, Kuvajt, Koreja, Filipini, Urugvaj, Švajcarska i Rusija.

Najveći procenat pušača je u Istočnom Timoru (61 posto) i Indoneziji (57 posto), dok ih u stopu prate Jermenija (51,5 posto), Rusija (51 posto) i Kipar (48 posto).

Kada je riječ o evropskim zemaljama, u Njemačkoj ima 25 posto pušača, Velikoj Britaniji 22 posto, Francuskoj 31 posto i Španiji 26 posto.

S druge strane, najmanji broj pušača u Evropi nalazi se u skandinavskim zemljama, pa tako u Švedskoj puši 14 posto stanovnika, Norveškoj 17 posto, Finskoj 18 posto i Danskoj 19 posto.

Zanimljivo je da je najmanji broj pušača u afričkim zemljama pa tako u Etopiji ima svega 4 posto pušača kao i u Nigeriji i Nigeru, Sudanu 5 posto koliko ima i u Gani.

Više informacija možete dobiti klikom na mapu koju ćete pronaći ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije