BiH je nenormalna država zato i nema vladu

Radiosarajevo.ba
BiH je nenormalna država zato i nema vladu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da napadi na RS nisu vezani samo za njega, već su kontinuirani i da taj kontinuitet neće ni prestati.

"Svako onaj ko srčano brani RS, kao što ja to činim, dodatno je izložen mogućnostima da bude dodatno optužen i stavljen na listu radikalnih islamskih grupa. Islam kao vjera, islamska zajednica, džamije i džemati uopšte nisu sporni. Sporne su politike koje se vode", rekao je Dodik za "Ekstra magazin".

Prema njegovim riječima, sporna je i činjenica da se želi i kroz tu politiku obezbijediti dominacija i nametanje.

Dodik je, konstatujući da je odluku o konstitutivnosti naroda potencirao Alija Izetbegović i da je to na jedan sumnjiv način utvrdio i Ustavni sud BiH preglasavanjem hrvatskih i srpskih članova, naglasio da se sada opet bore da ukinu konstitutivnost hrvatskog naroda.

"U tome su značajno uspjeli u FBiH, gotovo u potpunosti. Ostalo je još na nivou BiH, kako bi kasnije mogli da se usmjere protiv srpske konstitutivnosti. Ta i takva bošnjačka politika je meni jasna, možda više nego ikome", istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je, podsjetivši na izjave ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutogla da je za njih Sarajevo važno kao i Istambul i da je dio njihovog gruntovnog vlasništva, naglasio da zvanična turska politika pokušava po svijetu da dodatno ocrni RS, čime bi pomogli Bošnjacima da ovladaju BiH u političkom smislu.

On je ocijenio da u BiH postoji tihi, latentni sukob OHR-a i kancelarije EU, dodajući da evropska politika u posljednje vrijeme pokazuje mnogo više razumijevanja prilika u BiH.

"Možda je i šansa da BiH prihvati evropsku politiku. Zato smo skloni da podržimo kancelariju Sorensena i njegovo nastojanje da uspostavi stabilan evropski put BiH, za razliku od Incka, koji se ponaša bahato, neodgovorno, i mimo zakona, Ustava i Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je naveo da mnogi iz međunarodne zajednice, a pgotovo oni iz Sarajeva, pokšavaju da od Savjeta ministara BiH naprave vladu, a što se najbolje vidjelo kada je bilo rječi o ustavnim promjenama i kada su se pokušavala prenijeti ovlašćena na, kako je rekao, nekakvu vladu, kao u nekim normalnim državama.

"A pošto BiH nije normalna država, ona ne može ni da ima svoju vladu", rekao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije