'BiH je i dalje suviše daleko od Evropske unije'

Radiosarajevo.ba
'BiH je i dalje suviše daleko od Evropske unije'

 

Bosna i Hercegovina i dalje je suviše daleko od ispunjavanja uslova za to da konačno počne proces stabilizacije i pridruženja Evropskoj uniji, jedan je od zaključaka evropskih parlamentaraca, donešenih danas, u Briselu.

Kacin: Ovo je bila 'opomena pred isključenje'

Evropski delegati naglasili su, još jednom, insistiranje na tome da sve zemlje-kandidati i potencijalni kandidati budu ocijenjeni samo u skladu sa svojim zaslugama.

Pack je dodala kako se, za dobro svih građana i građanki, „protiv kancerozne korupcije mora boriti još jače, još energičnije“.

Bosna i Hercegovina, nažalost, i dalje zaostaje za drugim zemljama regiona. Kako bi promijenili ovo, moramo vidjeti snažniju posvećenost i volju političke elite da udruži snage u jasnoj viziji budućeg usmjerenja ove zemlje“, poručila je Doris Pack, koja je prethodno tražila oštre sankcije za našu zemlju - odgovorio joj je Jelko Kacin, riječima „pa nije BiH Bjelorusija“, a više o ovoj polemici, kao i o njenom zahtjevu, doznajte na ovom LINKU.

U danas usvojenoj rezoluciji u Evropskom parlamentu, delegati su istakli kako je potrebno hitno provesti suštinske reforme ustava, i državnog i entitetskih, kako bi zemlja prerasla u demokraciju koja zaista funkcionira.

Također, našoj zemlji je poručeno da „mora, konačno“ provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava, iz 2009, o jednakim pravima svih građana da učestvuju na izborima (slučaj Sejdić-Finci). Osnažiti žene i omladinu, reformirati javnu administraciju i bolje se pripremiti za ulazak Hrvatske u EU, još su neki prioriteti koje su istakli poslanici Evropskog parlamenta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije