BiH ipak neće podržati palestinsku nezavisnost

Radiosarajevo.ba
BiH ipak neće podržati palestinsku nezavisnost

Podršku za mir dobio je i palestinski predsjednik i uvijek će je dobiti svako na bilo kakvom sastanku, ali to ne znači podršku za jednostrano proglašenje države, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, Nebojša Radmanović. 
 
Na konferenciji za novinare, sazvanoj nakon zvanične posjete predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa Bosni i Hercegovini, Radmanović je saopćio i da je palestinskom predsjedniku objasnio da će podrška Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama izostati i zbog toga što u Evropskoj uniji nema jedinstvenog stava o nezavisnosti palestinske teritorije, ali i zato što nema bilateralnog dogovora između Izraela i Palestinske samouprave. 
 
„Ako nema dogovora, a čini mi se da nema čvrstog dogovora između Izraela i palestinske samouprave, onda je vrlo opasno podržati jednostrano priznanje zemlje i ovdje se sada ne radi o tome da je neko zadužio iz Izraela nekoga u Republici Srpskoj, nego se radi o jednom mom ličnom stavu i razmišljanju“, rekao je Radmanović. 
 
Član Predsjedništva BiH iz RS-a najavio je i da neće podržati novi nacrt budžeta Bosne i Hercegovine, u kojem je Ministarstvo finansija vratilo budžet u okvir iz prošle godine na način da je smanjilo kapitalne investicije i uvrstilo sredstva za povratak i primjenu dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. 
 
Radmanović je objasnio da nisu ispoštovani njegovi zahtjevi da se budžet BiH, koji je predložio Savjet ministara, umanji na način da se za hiljadu smanji broj vojnika u Oružanim snagama i da se zatvore tri diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. 
 
Predsjedništvo će, ipak, kako je najavio, na sljedećoj sjednici raspravljati o novom nacrtu budžeta. 
 
„Predsjedništvo danas ima sljedeće mogućnosti: ili da, ako se ponaša neodgovorno kao poslanici, vrati ovo sad Savjetu ministara, pa onda Savjet ministara vrati Ministarstvu finansija, pa Ministarstvo finansija kaže da je potrebno da Fiskalni savjet utvrdi okvir i mi nemamo budžeta - doći ćemo do kraja godine, a da uopšte nemamo budžeta; ili da se Perdsjedništvo usaglasi oko određenih prijedloga i ponovo ih pošalje u Parlament“, upozorio je član Predsjedništva iz RS. 
 
Radmanović je također rekao da u Predsjedništvu još nema dogovora ni po pitanju mandatara za sastav Savjeta ministara BiH i da Predsjedništvo ostaje pri tome da će čekati dok politički lideri parlamentarnih stranaka ne dostave ime mandatara i potpise 22 poslanika, od kojih deset iz Federacije Bosne i Hercegovine i pet iz Republike Srpske. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije