'BiH ima više prijatelja nego što se misli'

Radiosarajevo.ba
'BiH ima više prijatelja nego što se misli'

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan razgovarao je u Briselu s potpredsjednikom SDA i direktorom stranačke Političke akademijeSenadom Šepićem. Teme sastanka su bile formiranje Vijeća ministara BiH, paket tzv. 'evropskih zakona', a Kukan se posebno interesovao i za izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. 


Šepić je Kukana informisao o dogovoru šest lidera te stavu SDA o nužnosti održanja operativne samostalnosti policije, dok je Kukan najavio sjednicu grupe Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu koja će se polovinom godine održati u Sarajevu. 

Kukan je poručio kako u Evropskom parlamentu postoji mnogo dobre volje za BiH

“Imate više prijatelja nego što mislite da imate. Oni bi željeli da budu od pomoći i vide BiH rame uz rame s drugim zemljama regiona”.

Šepić je rekao kako su sagovornici naglasili važnost stalnog kontakta između Brisela i Sarajeva te “važnost veće prisutnosti Evropske unije u BiH”. Osim Zakona o popisu stanovništa i Zakona o državnoj pomoći, te provedbi presude Sejdić-Finci, dodao je Šepić, razgovarali su i o pozitivnom uticaju ulaska Hrvatske u EU.

Osim sastanka s Kukanom i predsjednikom Evropske narodne stranke Wilfriedom Martensom, Šepić je proteklu sedmicu predvodio polaznike druge generacije Političke akademije SDA koji su u Briselu posjetili još i Vijeće EU, Evropsku komisiju, te Misiju BiH pri EU i NATO-u.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije