BiH ima usaglašen stav o Kosovu

Radiosarajevo.ba
BiH ima usaglašen stav o Kosovu

Obraćanje ambasadora BiH Ivana Barbalića u Vijeću sigurnosti UN-a o Kosovu usaglašeno je unutar Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH.

Dogovor Predsjedništva i MVP-a

S obzirom da BiH nije priznala Kosovo, te da je ovo osjetljiva tema, jučer je u Predsjedništvu BiH razmatrano obraćanje ambasadora BiH pred Vijećem sigurnosti i usaglašen je njegov govor, pišu "Nezavisne novine".

Prema informacijama iz Predsjedništva BiH, jučer je održan sastanak predstavnika članova kabineta trojice članova Predsjedništva te predstavnika MVP-a , kako bi se dogovorio brži i efikasniji način rada i odlučivanja u vezi sa obavezama, prenosi Srna.

Savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Danilo Petrović, rekao je da ovaj sastanak nije imao veze s tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti o Kosovu, nego o efikasnijem radu i bržem protoku informacija između Misije BiH pri UN-u i Predsjedništva BiH.

I Tadić govori u Vijeću sigurnosti

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, nadležno za vanjsku politiku i odluke kako će se glasati donosit će se u ovoj instituciji, te da se neće moći desiti da se odlučuje i glasa mimo odluka Predsjedništva BiH čija će se tri člana o tome usaglašavati.

Vijeće sigurnosti UN-a, čija je BiH nestala članica od 1. januara danas će održati tematsku sjednicu o stanju na Kosovu na osnovu izvještaja generalnog sekretara UN-a i njegovog specijalnog predstavnika za Kosovo.

Predsjednik Srbije Boris Tadić učestvovat će danas u radu sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, a njegovo obraćanje ovoj instituciji predviđeno je večeras, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije