BiH: Ili dalja izolacija, ili aplikacija za članstvo u EU

Radiosarajevo.ba
BiH: Ili dalja izolacija, ili aplikacija za članstvo u EU


Buđenje građana i sve otvorenije izražavanje nezadovoljstva stanjem u zemlji koje se manifestovalo protestima i štrajkovima, pozitivni su događaji koje iz prošle, 2012. godine, izdvaja izvršni direktor Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin.

Što se tiče ekonomije, stanje je dosta teško i "prema svim prognozama biće još složenije". Nezaposlenost kao ključni problem BiH i u 2013. godini će biti najveći izazov.

„Tokom godine imali smo priliku da vidimo proteste u Banja Luci, nedavno u Zenici, zatim brojne štrajkove. Mislim da se polako bližimo pragu tolerancije građana zbog lošeg stanja u zemlji. Očekujem da će izražavanje nezadovoljstva građana biti nastavljeno i pojačano i tokom naredne godine i s tim će nosioci vlasti u zemlji morati računati“, kazao je Bkagovčanin u razgovoru za agenciju Fena.

S druge, negativne strane, za izvršnog direktora TI-ja BiH izdvaja se teška politička i nemogućnost da se izađe iz začaranog kruga blokade svih reformskih procesa, "što se ponavlja iz godine u godinu".

„To dakako ima za posljedicu i teško ekonomsko stanje, rast nezaposlenosti i izostanak stranih investicija“, zaključuje Blagovčanin, dodajući kako će značajan uticaj na stanje u BiH imati situacija u regiji:

'Zaduživanjem će gasiti goruće probleme'

Srđan Blagovčanin

Hrvatska je od ove godine punopravni član EU, Crna Gora je počela pregovore, Srbija očekuje datum za početak pregovora. BiH u tom smislu polako postaje izolovano ostrvo. Stoga mislim da će 2013. biti jedna vrsta prekretnice. Dvije su opcije. Prva je da ćemo se nastaviti kretati u pravcu dalje izolacije i izgubiti još dvije ili tri godine imajući u vidu da je 2014. izborna godina i da nije realno očekivati veće iskorake, a posebno što proces formiranja vlasti u BiH traje dugo. Posljedično, to bi značilo da bi i veći dio 2015. bio izgubljen.

Druga je da ćemo uspjeti podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što bi prekinulo dugogodišnji negativan trend u zemlji“, rekao je Blagovčanin.

Na pitanje o političkim prognozama za ovu godinu, sagovornik agencije Fena je odgovorio:

„Nažalost, mislim da nije realno očekivati velike pozitivne promjene. Popis koji nas očekuje - iako po svakoj logici tehničko pitanje - u BiH je već počeo da izaziva oprečene reakcije i sasvim izvjesno će biti prvorazredno političko pitanje oko kojeg će se lomiti koplja. S druge strane, imajući u vidu da je naredna godina izborna, vlast će izbjegavati bolne i nepopularne rezove smanjenja javne potrošnje, rezanja broja zaposlenih i primanja u javnom sektoru, već će nastojati da dodatnim zaduživanjem gasi goruće probleme.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije