BiH godišnje 'potroši' šest tona heroina

Radiosarajevo.ba
BiH godišnje 'potroši' šest tona heroina

U BiH je blizu 15.000 ovisnika od kojih je polovina ovisna o heroinu, a prosta računica ukazuje da se godišnje u BiH proda minimum šest tona heroina.
Mehić-Basara pojašnjava da su potrebe zavisnika za drogama individualne, zavisno od stepena heroinske zavisnosti, te da narkoman dnevno u prosjeku uzme gram do dva heroina

Prema pisanju Nezavisnih novina, direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo Nermana Mehić-Basara navodi da je prema indirektnim procjenama broj ovisnika u BiH između 10.000 i 15.000, dok se broj intravenoznih ovisnika kreće do 8.000.

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koji je želio ostati anoniman navodi da se na crnom tržištu u gradovima BiH, odnosno RS, gram heroina kreće od 50 KM do 80 KM u zavisnosti od čistoće, te da narko-bosovi imaju odlične veze sa policijom.

Ako ovisnik uzme dva grama dnevno, a vodi se da ih, zvanično, ima oko 8.000 (intravenoznih), matematički gledano, u BiH dnevno cirkuliše 16 kilograma heroina, a godišnje 5,84 tone. Prema toj računici, domaći narko-bosovi godišnje zarade minumum 300 miliona KM.


Najviše agencija = najmanje zapljena

S druge strane, BiH ima najveći broj bezbjednosnih agencija u regionu i Evropi, a koje godišnje ne zaplijene nijedan odsto ukupne količine heroina koja bude uvezena u BiH.

I dok u BiH, kako navodi Mehić-Basara, tek uspostavljaju sistem praćenja epidemioloških pokazatelja vezanih za droge, podaci State departmenta iz 2007. ukazuju da je broj narkomana u BiH deset puta veći pa tako i i "potrošnja" heroina te zarada narko-bosova

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, pišu Nezavisne, prosječna starost registrovanih zavisnika jeste 31 godina: najveći broj liječenih zavisnika nalazi se u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine, te u kategoriji od 25 i 29 godina starosti.

Također, statistika pokazuje da najveći broj zavisnika pripada opijatskom tipu, pa je kod 196 muškaraca i 24 žene primarno sredstvo zavisnosti heroin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije