BiH dobila 300 000 KM od SAD-a za borbu protiv trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
BiH dobila 300 000 KM od SAD-a za borbu protiv trgovine ljudima

Ceremonija potpisivanja sporazuma između Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Ministarstva sigurnosti BiH za projekt 'Podrška implementaciji strategije za borbu protiv trgovine ljudima' održana je danas u Sarajevu.

Radi se o grantu vrijednom 300.000 dolara, čime vlada Sjedinjenih Američkih Država  prvi put upućuje direktnu pomoć budžetu jedne institucije Bosne i Hercegovine u okviru svog programa 'Vlada - vladi'.

Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, direktor Misije USAID-a BiH David Barth, a svoj potpis na Sporazum je stavila i pomoćnica direktora USAID-a iz Washingtona Paige Alexander.

Ministar Radončić je kazao da SAD veoma jasno i konkretno iskazuju svoju punu podršku Bosni i Hercegovini i njenom jačanju i razvoju.

"Ali ovaj čin je i od posebnog značaja zato što je njime prvi put vlada SAD-a odlučila da zaključi ovakav ugovor s jednom institucijom na nivou BiH u okviru svog programa Vlada - vladi", kazao je Radončić.

Dodao je da prvi put vlada SAD-a, putem USAID-a, upućuje direktnu pomoć budžetu jedne institucije BiH.

"To je jasan znak potpore i povjerenja u ovu instituciju i njene kapacitete. Ovakav stav je iskazan nakon što je prethodno provedena procjena koja je potvrdila da Ministarstvo sigurnosti posjeduje potrebni pravni i regulativni okvir i ljudske potencijale koji su bili neophodni da bi se ovakav jedan projekt dizajnirao i implementirao. Za mene, kao ministra sigurnosti, to predstavlja veliko priznanje i zadovoljstvo, a za sve nas u Ministarstvu podstrek da nastavimo raditi na efikasnom provođenju naših nadležnosti", kazao je Radončić.

Po njegovim riječima, pomoć u okviru ovog sporazuma je namijenjena implementaciji Strategije za borbu protiv trgovine ljudima, što je od velike važnosti ne samo za Ministarstvo sigurnosti nego i za cjelokupno bh. društvo.

"Trgovina ljudima je kompleksan fenomen. Osim toga što je ozbiljna sigurnosna prijetnja jedan od najbrže rastućih vidova organizovanog kriminala, čija se ilegalna zarada nalazi odmah iza ilegalne zarade od trgovine drogama, trgovina ljudima je i jedan od oblika najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih prava koja često za posljedicu ima veoma ozbiljne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje žrtava", istaknuo je Radončić.

Osim toga, dodao je, trgovina ljudima ima ozbiljne negativne posljedice i na migracionu, socijalnu, zdravstvenu, obrazovnu i mnoge druge politike u svakoj zajednici.

"Zato je borba protiv tog zla svrstana u prioritete djelovanja Ministarstva sigurnosti, a što je potvrdilo i Vijeće ministara usvajanjem Strategije i Akcionog plana suprotstavljanja trgovini ljudima u periodu 2013-2015.", kazao je Radončić.

Iskorijeniti pošast trgovine ljudima

Direktor Misije USAID-a BiH David Barth je kazao da potpisujući ovaj sporazum, USAID stoji uz vladu BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Ponovo se obavezujemo da ćemo iskorijeniti pošast trgovine ljudima. To je zločin, kako je predsjednik Barack Obama otvoreno istakao, koji se mora nazvati svojim pravim imenom, a to je moderno ropstvo", kazao je Barth.

Drago mi je, dodao je, da uime USAID-a potpisujem ovaj značajan sporazum koji će Ministarstvu sigurnosti direktno osigurati 300.000 dolara da bi se podržala Strategija Bosne i Hercegovine za borbu protiv trgovine ljudima.

Barth je kazao da je ovaj sporazum važan iz nekoliko aspekata.

"To je dokaz važnosti koju američka vlada daje ovom pitanju. Ovo je također prvi direktni sporazum o grant sredstvima između USAID-a i državnih institucija BiH. Kada postoji politička volja da se problem riješi USAID će vas podržati", poručio je Barth.

Danas, dodao je, potpisujemo Sporazum o direktnoj podršci naporima Ministarstva sigurnosti BiH koji se tiču implementacije državne strategije.

"Ovo nije strategija koju je nametnuo USAID ili neko drugi iz međunarodne zajednice. Program implementacije koji će USAID finansijski podržati nije čak ni dizajniran od američkih konsultanata. Ovo je solucija koju su dizajnirali predani profesionalci iz Ministarstva sigurnosti BiH", kazao je Barth.

Pomoćnica direktora USAID-a iz Washingtona Paige Alexander je istaknula da je borba protiv trgovine ljudima jedan od najviših prioriteta SAD-a.

Navela je da je ovo prvi direktni sporazum o grant sredstvima te da će USAID nastaviti da radi na ovim pitanjima.

"U State Departmentu, u američkoj vladi,  pravimo različite izvještaje u kojima izvještavamo kakva je situacija što se tiče trgovine ljudima širom svijeta. BiH je 2010. godine bila rangirana kao zemlja koja je osigurala najviše napora i postigla najviše u borbi protiv trgovine ljudima. Međutim, ekonomski i politički izazovi i poteškoće tokom posljednjih godina su uticali značajno na ovo. Zbog ovih otežavajućih okolnosti i teških uvjeta BiH je sada pala na rang listi", kazala je Alexander.

Dodala je da se ovo desilo uglavnom zbog nedostatka finansijskih sredstava, „ali također ovo je i jedan signal da BiH treba da uradi još mnogo toga“.

"Vi ste reagovali na taj način što ste usvojili Strategiju BiH za borbu protiv trgovine ljudima, a USAID je posvećen podršci vladi BiH da izgradi svoje vlastite kapacitete i odgovori na ovaj izazov",  kazala je Alexander.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije