BiH će snositi posljedice zbog presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
BiH će snositi posljedice zbog presude Sejdić-Finci

Komitet ministara Vijeća Evrope će početkom oktobra analizirati implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH" te će zatražiti objašnjenje i odgovor od institucija BiH zašto do sada presuda nije implementirana i kada će biti implementirana,  kazala je u izjavi za agencijuFena šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, podsjećajući da je rok za implementaciju presude bio prije dvije i po godine što je šest mjeseci nakon što je presuda donesena.

„Potom će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope početkom oktobra razmatati izvještaj o napretku BiH ka Evropskoj uniji te će debatirati kao Parlamentarna skupština šta će biti posljedice neimplementiranja presude u predmetu "Sejdić i Finci" u Ustav BiH, ali i Izborni zakon BiH prije općih izbora 2014“, pojasnila je Hennessey.

Šefica Ureda Vijeća Evrope  nije mogla govoriti o kakvim se posljedicama za BiH radi, ali je naglasila da ukoliko se izbori organiziraju u oktobru 2014. onda moraju biti raspisani u maju zbog čega je jasno da je ostalo još vrlo malo vremena za provođenje presude: „Vijeće Evrope će vrlo pažljivo posmatrati izbore 2014. i način na koji će se sve odvijati, a do proljeća naredne godine morat će vidjeti da će biti organizirani u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava.“

S tog stanovišta, Hennessey kaže, da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će biti posljedica, ali će institucije Vijeća Evrope morati uzeti u obzir činjenicu da država članica Vijeća Evrope i dalje nije u mogućnosti garantirati potpuna ljudska prava svim svojim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije