BiH će se raspasti prije nego će ući u EU

Radiosarajevo.ba
BiH će se raspasti prije nego će ući u EU


Bosna i Hercegovina nema budućnosti, jer je „podijeljeno društvo“, i vrlo vjerovatno će se prije raspasti nego postati članicom Evropske unije.

Kazao je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ponavljajući po ko zna koji put svoje teze o neodrživosti države Bosne i Hercegovine.

On je rekao je da se žrtvuje suviše političkih stavova zbog imaginarne priče o mogućim evropskim integracijama.

"I sama Evropa, koja ima strahovite socijalne i ekonomske probleme, kaže da poslije Hrvatske, dugi niz godina neće primiti nijednu zemlju pod svoju `kapu`. Ako jedna Angela Merkel tako nešto poručuje, to morate da imate na umu. Jer, Merkelova ne govori ništa slučajno“, kazao je Dodik u intervjuu za portal Telegraf.

"Vjerujem da će se stvoriti eksterni politički uslovi za raspad BiH. I vjerujem da taj raspad treba da bude miran. Za sve je najbolje da sarađujemo i živimo u miru bez krutih granica, da imamo kompatibilan ekonomski sistem, a da smo politički suvereni u donošenju svih važnih odluka. Da li će to biti 2035. ili ranije, potpuno je nebitno", istakao je Dodik, komentarišući novu mapu Evrope 2035. koju su izradili ruski stručnjaci, a prema kojoj će Srbija i Hrvatska podijeliti BiH.

On je naglasio da će Republika Srpska, bez obzira na ekonomske nevolje u EU i regionu, uspjeti da zabilježi pozitivnu stopu rasta bruto-društvenog proizvoda u 2013. godini i u ovom trenutku ima dugoročno ugovorenih poslova i obezbijeđenih investicija čija jeukupna vrijednost 2,9 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije