BiH će dobiti status kandidata kada ispuni uslove

Radiosarajevo.ba
BiH će dobiti status kandidata kada ispuni uslove

Pregovori s Evropskom unijom formalno su počeli još 2005. godine i od tada je BiH realno mogla učiniti i više od onog što je potrebno za sticanje statusa kandidata, pa čak i do statusa punopravne članice EU, izjavio je u razgovoru s bh. novinarima u Briselu ambasador BiH pri EU Igor Davidović.

Međutim, kaže ambasador Davidović, sve što se u BiH dešava je posljedica realnih odnosa unutar našeg društva.

"Prema tome, status kandudata ćemo dobiti kada ispunimo sve one uvjete koji su propisani za svaku državu koja ima takvu ambiciju", naglasio je.

Riječ je o proceduri koja je definirana, normirana, uređena i smještena u određeni vremenski okvir.

"Od nas se konkretno očekuje da se dođe do dogovora koji se prvenstveno tiče presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci te dogovora o mehanizmu koordinacije koji će biti važan za harmonizaciju propisa i distribuciju sredstava iz IPA fondova koje možemo dobiti nakon sticanja statusa kandidata, kaže ambasador Davidović.

Za sebe kaže da je po definiciji optimista i da vjeruje kako će do tih dogovora doći.

Pritom naglašava da uspostava mehanizma koordinacije nije formalni uvjet, ali da će biti očekivanja da se postigne dogovor o nečemu što će BiH dobiti nakon sticanja statusa kandidata.

"Nastojim da govorim unaprijed da bismo se jednom pokazali kao partner koji može i unaprijed da programira neke stvari i ne dopusti da se to kasnije postavi kao uvjet", istaknuo je Davidović.

On nije htio da spekulira o datumima kada bi BiH mogla dobiti status kandidata, ali je siguran da će ubrzo dobiti signal i da će biti spremna za podnošenje zahtjeva za sticanje statusa kandidata, a nakon toga odgovor dolazi iz Evropske komisije.

Na kraju razgovora je demantirao navode da će doći do otkazivanja sastanka koji je u Briselu za 27. juna zakazao komesar EU za proširenje Stefan Fuele s liderima vodećih bh. stranaka, navodeći da nema informacija da neće doći do sastanka koji se službeno zove "politički dijalog".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije