BiH bi mogla izgubiti 25 miliona eura iz IPA fondova

Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla izgubiti 25 miliona eura iz IPA fondova

Zbog nepostizanja dogovora u vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je ove godine suspendirala nekoliko važnih projekata iz IPA fonodva, koji su našoj zemlji trebali donijeti značajna finansijska sredstva. 

Foto: Sastanak odbora za praćenje IPA fondova; press služba EC

Suspendirano je 4.5 miliona eura izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća. U junu ove godine smo, iz istog razloga, bili prisiljeni da obustavimo pet miliona eura izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Tim povodom, jutros je u Zgradi EU u Sarajevu započeo sastanak odbora za praćenje IPA-e, na kojem se  razgovara o trenutnim i planiranim projektima iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2008-2012).

Između ostalog, odbor će raspraviti da li da nastavi ili okonča projekte koji su suspendovani ove godine, a ukoliko dođe do njihovog okončanja, Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti 25 miliona eura iz IPA fondova, saopćeno je iz press službe Evropske komisije u Sarajevu.

Podsjetimo, naredne sedmice Evropski parlament glasa o vraćanju viza za bh. građane, o čemu možete čitati na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije