BiH bi mogla dobiti bespilotnu letjelicu

Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla dobiti bespilotnu letjelicu

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla nabaviti sofisticiranu bespilotnu letjelicu. Riječ je o letjelici posebno dizajniranoj za specijalna termalna i ortografska snimanja opožarenih površina iz zraka, ali, kako saznajemo, ona će se moći imati i druge važne namjene.

Riječ je o letjelici tipa Bramor, koja se trenutno proizvodi u Sloveniji i teškoj svega nekoliko kilograma te opremljenom visokosofisticiranim kamerama radi snimanja velikih površina teritorije, saznaje Avaz.

Bespilotne letjelice svjetske sile, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Njemačke, koriste za različite svrhe. Tako su mediji nedavno objavili izjavu direktora američkog FBI-ja Roberta Milera (Mueller) o tome da su koristili bespilotne letjelice za snimanje u akcijama provedbe zakona, dok je Njemačka nacionalna željeznička kompanija objavila da ih koristi protiv grafitera (autora grafita).

Potvrđeno je da BiH, zajedno s Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i Grčkom, učestvuje u zajedničkom projektu evropskih fondova "IPA Adriatic", koji je baziran na razvijanju modela za prevenciju velikih šumskih požara po standardima EU.

Kako se doznaje, projekt BiH, kao najbolje rangiran, prošao je u drugi krug tehničkog ocjenjivanja u Briselu. Izvor iz EU navodi da su za implementaciju projekta vrijednog više od deset miliona eura zadužene naučnoistraživačke ustanove iz zemalja partnera.

Zvanična prezentacija projekta očekuje se već u septembru, kada će se znati više detalja kako o samom projektu tako i o nosiocima aktivnosti. Inače, sofisticirane bespilotne letjelice, kako se cijeni, znatno će unaprijediti preventivni pristup i same akcije gašenja požara u našoj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije