Bieber: Čudi me zagovaranje federalizacije BiH

Radiosarajevo.ba
Bieber: Čudi me zagovaranje federalizacije BiH

Zahtjev poslanika Evropskog parlamenta iz Hrvatske Davora Ive Stiera (HDZ) da se Bosna i Hercegovina "federalizira" za profesora Univerziteta u Grazu i balkanskog eksperta Floriana Biebera je problematičan.

"Stier dolazi iz HDZ-a. Ta stranka ima svoj ogranak u BiH i aktivni je učesnik dešavanja u toj zemlji. Time je njegov kredibilitet kao nekoga ko može dati izbalansiranu sliku reduciran", ocjenjuje u razgovoru za Dnevni avaz profesor Bieber, prenosi Fena.

On navodi da se slaže sa Stierom u ocjeni da je trenutna situacija u BiH zabrinjavajuća.

"Ideja federalizacije BiH za mene je iznenađujuća. BiH je već federalizirana. Jedino to nije navedeno u imenu te države. Pitanje je sada kako da taj federalizam profunkcionira . Nadalje, Stier u suštini zagovara "federalizaciju Federacije BiH", umjesto da to traži za BiH u cjelini. FBiH se može federalizirati i za to postoji koristan prijedlog koji su razvili eksperti radne grupe koju je ustanovila Ambasada SAD. Mislim da bi bilo dobro početi odatle. Meni se čini da u svom zahtjevu Stier predstavlja HDZ u BiH", smatra Biber.

On je i stava da se Ustav BiH mora nadopuniti da bi se provela odluka Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci. Kroz to se, također, mora riješiti i pitanje predstavljanja tri konstitutivna naroda. No, Bieber ne smatra da je vrijeme za daljnje ustavne reforme.

"Raniji pokušaji da se to napravi nisu uspjeli i ne vidim političke volje da se opet pokuša. Ako bi do toga došlo, opet bismo svjedočili neuspjehu. Nadalje, ne smatram da je Ustav BiH glavni razlog i izvor bh. problema. Fokusiranje na to samo odvraća energiju i pažnju na pogrešne stvari. BiH može funkcionirati i sa sadašnjim Ustavom. Ali uvjet za to je da postoji volja za kompromise i nastojanje da se problemi rješavaju", kaže on.

Ističe i da "nema reforme Ustava koja može nadomjestiti nedostatak političke volje da se dođe do kompromisa".

"Naravno da bolji Ustav može pojednostaviti načine odlučivanja, ali i za uspjeh tog projekta potrebna je volja za kompromisom", smatra Bieber.

On je mišljenja da EU ne smije odstupiti od zahtjeva da se Sejdić-Finci provede ukoliko BiH želi napredovati prema članstvu u EU.

"Skeptičan sam da bi suspenzija BiH iz Vijeća Evrope (VE) pomogla. Postoje druge mogućnosti, a jedna od njih je i da EU ne komunicira s institucijama (Predsjedništvo BiH i domovi naroda) koje su izabrane bez provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci. Takav čin bi bio jasan signal", smatra Biber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije