Biden Parlamentu: Samo konsenzus osiguravaju budućnost BiH

Radiosarajevo.ba
Biden Parlamentu: Samo konsenzus osiguravaju budućnost BiH

Osvježeno u 17:40

Podpredsjednik SAD Joseph Biden je u poslijepodnevnim satima održao je govor u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Govoru su prisustvovali svi visoki političari u BiH, predstavnici diplomatskog kora - ukratko, svi koji su ga trebali čuti i razumjeti.

Biden je naglasio kako je vrlo važno provesti reforme u BiH na njenom putu u Europske integracije. SAD žele pomoći BiH, njenom progresu i napredovanju prema Euroatlantskoj budućnosti.

Naglasio je kako je veoma važno da bh političari naprave iskorak i povedu je u bolju budućnost. U suprotnom slučaju, BiH će postati najsiromašnija zemlja u Euvropi, upozorio je Biden.

"Moja zemlja već skoro 15 godina šalje svoje vojnike u ovaj kraj svijeta da bi podržala mir i razvoj," rekao je Biden.

Biden je oštro upozorio bh. političare da ne smiju prokockati šansu koju su im dali SAD i međunarodna zajednica dali okončavanjem rata i pomoganjem obnove i razvoja u okviru dejtonskog sporazuma.

"Istorija i vaša djeca sudit će vam oštro"... dramatično je podcrtao svoje upozorenje. Svoj govor, Biden je zaključio riječima: "U očigledno teškom zadatku koji je pred vama, želim vam sve najbolje".

Biden je u govoru, koji je na momenmte bio veoma sentimentalan, rekao da bh. političari moraju prestati insistirati na etničkim principima i da moraju više raditi na postizanju kompromisa.

Govor je završen u 17,45.

Politički analitičar Zoran Tomić je rekao u emisiji BHT-a da je Biden poslao nedvosmislenu poruku da mora doći do promjena u stavovima bh. političara.

"Ovaj govor je bio emotivan i na momente skoro patetičan ali je ovaj jasna poruka da SAD stoje iza BiH ali da sae stvari moraju mijenjati," rekao je Tomić.

Ranije je u sarajevskoj rezidenciji Konak održan sastanak Bidena i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Javiera Solane s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem.

Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i američki ambasador u BiH Charles English.

Solaninim prisustvom Bruxelles i Washington žele naglasiti transatlantsku saradnju i jedinstvo EU i SAD-a o politici prema BiH.

Strane agencije ocjenjuju Bidenovu posjetu kao podršku dejtonskom sporazumu i budućnosti BiH, naročito nakon pogoršanja političke i ekonomske situacije posljednjih mjeseci.

Širom Republike Srpske su demobilisani borci održali proteste protiv Bidenove posjete, jer smatraju da ona najavljuje promjene dejtonskog sporazuma i jačanje BiH.

RS: Borci protestuju zbog Bidenovog dolaska




Konsenzus


"Bidenova posjeta je dokaz da želimo pokazati pojačan angažman SAD-a u regionu, pogotovo u BiH," rekao je neimenovani američki diplomata Reutersu.

"Potpredsjednik će naglasiti vođama sa kojim se sastaje da moraju prevazići etničke podjele i izgraditi konsenzus po svim važnim pitanjima," dodao je diplomata.

SAD želi centralizaciju BiH?


U srijedu će Biden posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, prisustvovati plenarnoj sjednici srbijanskog parlamenta, te se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

U četvrtak će Biden iz Beograda otputovati u Prištinu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem, ministrom vanjskih poslova Skenderom Hysenijem, ministrom sigurnosti Fehmijem Mujotom i predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem, a održat će i govor kosovskoj skupštini.

Američki potpredsjednik u Prištini će se sastati i s američkom veleposlanicom Tinom Kaidanow, prenijela je Hina, a potom posjetiti bazu Camp Bondsteel, kod Uroševca na istoku Kosova, gdje će održati govor američkim postrojbama i snagama NATO-a. Bondsteel je glavna baza misija KFOR-a na Kosovu, koja se prostire na prostoru od 386 hektara.

Dolazak u zoru


Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država stigao je rano jutros u jednodnevnu posjetu Sarajevu.

Njegov avion je sletio na sarajevski aerodrom nešto iz četiri sata ujutro.

Bidena su po izlasku iz aviona dočekali američki ambasador Chares English i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Biden je zatim pozdravio počasni vod Oružanih snaga BiH.

Posjeta američkog potpredsjednika se odvija pod visokim mjerama sigurnosti, koje podrazumijevaju povermene obustave saobraćaja u Sarajevu.

Biden će se u Sarajevu sastati sa bošnjačkim članom predsjedništva Harisom Silajddžićem i premijerom Republike Srspske Miloradom Dodikom.

Razgovorima će prisustvovati i visoki prestavnik Valentin Inzko i visoki prestavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Biden će nakon posjete BiH otputovati u Srbiju a zatim i na Kosovo.

radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije