Biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani i ove godine 19. jula

0
Fena
Biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani i ove godine 19. jula
Fena / Sa sastanka

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić razgovarao je u Bihaću s predsjednikom Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća Erminom Lipovićem, koji već devetnaesti put priprema organizaciju biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica i trećeg biciklističkog maratona Bihać - Prijedor - Kamičani.

"Sudionici sastanka su razgovarali o dosadašnjim iskustvima u organizaciji biciklističkog maratona, a posebno je bilo riječi o maratonu Bihać - Prijedor - Kamičani, koji se vozi dan prije dženaze u Kamičanima, 19. jula svake godine", saopćeno je iz Organizacionog odbora.

"Kultura sjećanja je naša primarna obaveza, a pogotovo su značajne aktivnosti koje okupljaju veliki broj ljudi kroz naučne, kulturne, sportske i druge aktivnosti. Svake godine biciklisti iz svih dijelova svijeta dođu u Bihać, a onda u tri dana vožnje stignu u Potočare da klanjaju dženazu i odaju poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Od prije tri godine, Oranizacioni odbor za obilježavanje 20. jula – dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane je donio odluku, a na osnovu zahtjeva kojeg smo imali od strane nevladinih organizacija, da se organizira biciklistički maraton "Bihać - Prijedor - Kamičani" - kazao je muftija Kudić.  

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Dodao je da je velikodušno Ermin Lipović i klub "Limit" prihvatio organizaciju ovogo maratona.

"Danas smo razgovarali o unapređenju ove aktivnosti i očekujemo ove godine veći broj učesnika, što podrazumijeva i kvalitetniju organizaciju", istaknuo je muftija Kudić, te dodao da je zahvalan Erminu Lipoviću na organizaciji oba biciklistička maratona.

Nisvet Dizdarević pješači od Pariza do Srebrenice: 'Snagu mi daje sjećanje na žrtve genocida'

Nisvet Dizdarević pješači od Pariza do Srebrenice: 'Snagu mi daje sjećanje na žrtve genocida'

Ermin Lipović je u razgovoru sa muftijom Kudićem prenio iskustva organizacije oba maratona, te o važnosti postojanja ovakvih aktivnosti za kulturu sjećanja. On je istaknuo kako ove godine očekuje veći odziv na maraton do Kamičana na osnovu dosadašnjeg interesa koji vlada.

"Već 19. put organiziramo maraton Bihać - Srebrenica, a treći put Bihać - Prijedor - Kamičani. Ove godine imamo više od 300 učesnika na maratonu za Potočare, a za Kamičane očekujemo značajan broj, pogotovo mladih ljudi. Ova ruta do Kamičana je ugodna ruta za bicikliste i bez velikih napora se može preći, pa je ovo prilika da pozovem srednjoškolce da se prijave za ovaj maraton i da kroz rekreaciju čuvamo sjećanje na ubijene prijedorčane - poručio je Lipović.

Sastanku su prisustvovali Mujo Begić i Nazif Horozović, član i sekretar Organizacionog odboraza za obilježavanje 20. jula – dana sjećanja  na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane - navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije