Bh. zvaničnici uputili telegrame saučešća narodu Turske: "Uvijek možete računati na našu podršku"

3
Radiosarajevo.ba
Bh. zvaničnici uputili telegrame saučešća narodu Turske: "Uvijek možete računati na našu podršku"
Foto: Agencije / Denis Zvizdić. Borjana Krišto i Dragan Čović

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne dijelove Turske, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay.

U zemljotresu je srušeno ukupno 1.710 zgrada, rekao je Oktay na konferenciji za novinare. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Bh. zvaničnici upustili su brojne poruke saučešća turskom narodu.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je telegram suučešća predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Gorske službe spašavanja iz BiH na raspolaganju Turskoj: "Obavijestite nas kako možemo pomoći"

Gorske službe spašavanja iz BiH na raspolaganju Turskoj: "Obavijestite nas kako možemo pomoći"

"U svoje lično i ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izražavam Vama, porodicama stradalih i turskom narodu iskrenu sućut u povodu razornog potresa koji je pogodio vašu zemlju. Bosna i Hercegovina stoji uz vas i uvijek možete računati na našu prijateljsku podršku. Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze sućuti i podrške", navodi se u telegramu sućuti predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je telegram saučešća, također Erdoganu.

"S velikom tugom smo primili vijest o tragičnim posljedicama razornog zemljotresa koji je pogodio Vašu zemlju. Vama i narodu Republike Turske, u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, kao dopredsjedajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i u svoje lično ime upućujem izraze najdublje sućuti.

Molim Vas, Vaša Ekscelencijo, da prenesete izraze najiskrenije sućuti i suosjećanja porodicama poginulih i povrijeđenih. Naše misli i molitve su uz njih u ovim teškim trenucima.

Primite, Ekscelencijo, izraze mog osobitog poštovanja", navodi se u telegramu sućuti Čovića.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Şentopu.

"Sa velikom tugom sam primio vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao zemljotres u Vašoj zemlji i u kojoj je poginulo stotine vaših državljana. Upućujem Vam izraze najiskrenijeg saučešća. Molim Vas da porodicama poginulih prenesete izraze iskrenog saosjećanja, a povrijeđenim građanima želje za brz oporavak. Moje misli su s Vama i Vašim građanima", navodi se u telegramu saučešća Zvizdića.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izrazio je saučešće ministru unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejmanu Soyluu, te porodicama i narodu Republike Turske, povodom razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

"Veoma nas je potresla vijest o razornom zemljotresu u kojem je poginuo i povrijeđen veliki broj građana Turske. Povodom ove tragične nesreće, Vama, porodicama stradalih i povrijeđenih građana te narodu Republike Turske, upućujemo iskreno saučešće. Ministarstvo bezbjednosti i bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine stoje vam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Poštovani ministre Soylu, molim Vas prenesite turskom narodu i porodicama poginulih moje iskrene izraze saučešća, a povrijeđenim želim brz oporavak", navedeno je u saučešću ministra sigurnosti BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je saučešće povodom zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Potvrđeno: Jedan državljanin BiH pod ruševinama, spasioci tragaju za njim

Potvrđeno: Jedan državljanin BiH pod ruševinama, spasioci tragaju za njim

"Duboko su me pogodile vijesti o posljedicama zemljotresa u Turskoj i Siriji. Iskreno se nadam da razmjere stradanja građana Turske i Sirije neće biti onakve kakve se u ovom teškom trenutku pretpostavljaju", naveo je Komšić.

Izrazio je najdublje saučešće svim građanima Turske i Sirije i porodicama stradalih.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu povodom zemljotresa jačine 7,7 stepeni koji je jutros pogodio Turkiye, javlja Anadolija.

"Poštovani gospodine predsjedniče, sa velikom tugom sam primio vijest o stradanju i gubitku ljudskih života u razornom zemljotresu koji je pogodio Republiku Tursku. Duboko saosjećam sa Vama, porodicama žrtava i prijateljskim narodom Turske", naveo je Bećirović te dodao:

"Naše misli i srca su sa porodicama koje su izgubile svoje voljene. Molim Vas, gospodine predsjedniče, prenesite moje iskrene riječi saučešća porodicama nastradalih u ovako tragičnim okolnostima, kao i želje za brzim oporavkom svim povrijeđenima".

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je, također, telegram saučešća Erdoganu i predsjedniku Sirijske Arapske Republike Basharu al-Assadu povodom razornih zemljotresa koji su pogodili ove zemlje.
 
"Sa iskrenom žalošću primila sam vijest o razornim zemljotresima koji su odnijeli veliki broj ljudskih žrtava i pričinili ogromnu materijalnu štetu. 
Povodom velike tragedije koja vas je zadesila, primite izraze najdubljeg saučešća. Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete riječi iskrenog saosjećanja, a povrijeđenima želje za što skoriji oporavak", navodi se u telegramu Željke Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije