BH vojnici - ponos NATO-a u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
BH vojnici - ponos NATO-a u Afganistanu

U toku šestomjesečnog boravka u Misiji ISAF-a u Afganistanu, 45 bh. vojnika pokazalo je odlične rezultate.

Oni su čuvali bazu danskih kopnenih snaga u pokrajini Helmans.

Posao im je bila kontrola ljudi, robe i vozila koji su ulazili u bazu, ali i sprečavanje pokušaja nelegalnih upada.

To je u intervjuu Radiju Federacije BiH rekao danas pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajnović, dodajući da je i druga rotacija već otišla u Afganistan.

Pored 45 vojnika pri Danskom kontingentu, još je deset bh. oficira u okviru drugih kontingenata u Misiji ISAF-a.

„Sudjelovanje naših vojnika u misijama NATO-a nije uvjet za prijem u ovaj savez, ali će se pri odlučivanju to itekako cijeniti, može biti i presudno. Naši vojnici su i u misiji u Kongu“, naglašava sagovornik.

„Nama imponira što je Zapovjedništvo Danskog kontingenta NATO-a izrazilo zadovoljstvo profesionalnim radom naših vojnika i spremnost za daljnju suradnju“, naglasio je Šajnović.

Odgovarajući na pitanje o dometima međunarodne saradnje Ministarstva odbrane BiH, Zoran Šajnović je rekao: „ Imamo bilateralnu suradnju s 30 zemalja, a naš prvi partner su Sjedinjene Američke Države. U veleposlanstvima drugih država u BiH je 18 vojnih izaslanika. U Briselu je naš veleposlanik u NATO-u, a u SAD-u, Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj su naši vojni atašei. Sve to potvrđuje obujam i kvalitet naše vojnodiplomatske aktivnosti“.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije