Bh. vojnici aktivno pružaju pomoć diljem BiH

Radiosarajevo.ba
Bh. vojnici aktivno pružaju pomoć diljem BiH

Sve jedinice Oružanih snaga BiH koje su predviđene za upotrebu u vanrednim situacijama spremne su za upotrebu i već tri dana pružaju pomoć diljem BiH, kako vojnim tako i civilnim strukturama, da bi se što lakše prevazišle posljedica snježnog nevremena u BiH.

Od jutros, 60 vojnika čisti snijeg ispred zgrade Parlamenta BiH, a njih 30, zajedno sa jedinicom EUFOR-a, pomaže GRAS-u radi normalizacije saobraćaja u gradu.

„Također, 50 pripadnika OS BiH je angažirano na otklanjanju snijega u krugu bolnice Kasindo, kao i iz pravca Rajlovca ka Stupu. Inžinjerijske mašine na Palama su i dalje angažirane na raščišćavanju snijega prema planu civilnih struktura ove opštine. Za danas je predviđena i medicinska evakuacija helikopterom iz Tuzle prema Sarajevu“, saopštili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Jučer su helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH izvršile operaciju medicinske evakuacije (MEDEVAC) na području Han Pijeska, ali su po slijetanju na odredište obaviješteni da je bolesnik evakuiran helikopterom Vlade RS.

Helikopterska dostava hrane izvršena je u rejonu sela Fazlagića Kula, općina Gacko; nakon dostave u Fazlagića Kuli, helikopterom OS BiH je jedan bolesnik iz Nevesinja prevežen u KBC Mostar.


Također, helikopterom Mi-8 je izvršena medicinskaevakuacija četiri bolesnika iz sela Kozice i Kruševo u KBC Mostar te dostava paketa hrane i lijekova u selo Đubrani. Inžinjerijske mašine koje su locirane na lokaciji kasarne “Miloš Obilić“ Pale angažirane su za potrebe civilnih struktura na teritoriji općine.

Iz pravca Butila ka centru Sarajeva saobraćajnicu je čistilo 90 bh. vojnika.

Najkritičnije je bilo 4. februara u rejonu Drežnice gdje je usljed odrona snijega došlo do blokade grupe putnika na putnoj komunikaciji Jablanica – Mostar. Istog dana u jutarnjim satima sa lokacije Pale, kasarna „Miloš Obilić“, upućene su inžinjerijske mašine na raščišćavanje putne komunikacije Pale  - Jahorina, a 20 vojnika je bilo angažirano na čišćenju snijega u Čapljini.

Kad je riječ o ostalim dijelovima BiH, zahtjeva za pružanje pomoći u ljudstvu nije bilo, ali pripadnici Oružanih snaga BiH su spremni odgovoriti zahtjevima i izaći na teren, soapštili su iz Ministarstva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije