'Bh. vlasti obavezne deblokirati europski put'

Radiosarajevo.ba
'Bh. vlasti obavezne deblokirati europski put'


Skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju treba biti dodatni motiv, pa i obveza našim vlastima da žurno deblokiraju europski put BiH, izjavio je za Fenu projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) i konzultant za monitoring rada PSBiH Ivica Ćavar.

On je bio zamoljen za komentar jučerašnje izjave evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea na izvanrednoj sjednici Vlade RH, da su hrvatske vlasti uradile sjajan posao i da su blagovremeno ispunile sve uvjete za punopravno članstvo u EU. Također je istaknuto da će Hrvatska u prvih šest mjeseci mjeseci članstva iz strukturnih fondova na raspolaganju imati više od 650 miliona eura.

"Ovo treba biti snažan motiv, pa i obveza vlastima Bosne i Hercegovine da prisutne unutarstranačke nesuglasice o određenim pitanjima ostave po strani i europski put naše zemlje stave u "prioritet svih prioriteta", te tako građane obraduju sa pozitivnim vijestima koje svi predugo čekamo", kaže Ćavar.

Nažalost, smatra on, već je propušteno puno prilika i bespovratno izgubljeno nekoliko prethodnih godina, koje su trebale biti iskorištene za pozitivan iskorak na europskom putu BiH, pa je skori posjet Štefana Fülea našoj zemlji zgodna prilika da se postigne neophodni kompromis lidera političkih stranaka i da konačno institucije vlasti preuzmu punu odgovornost u otklanjanju svih prisutnih prepreka na europskom putu.

To se prije svega odnosi na žurno implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, što će značiti konačno uklanjanje diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH.

"Ne postoji više niti jedan razlog za izgovore bilo koje vrste koji će značiti dodatno odugovlačenje ovog važnog procesa. To će, uvjeren sam, biti i poruka našim političkim liderima od strane visokih europskih dužnosnika, što može značiti i jasno postavljanje pitanja daljnjeg strpljenja međunarodne zajednice u svezi ispunjenja preuzetih obveza, čije će ispunjenje značiti skoru predaju vjerodostojne aplikacije za kandidatski status naše zemlje u Europskoj uniji, te stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je potpisan prije više od četiri godine. Svaki drugi ishod bi značio nastavak neodgovornosti bh. vlasti za ispunjenje preuzetih obveza, ali i moguće ''sankcije'' za našu zemlju, koje bi bile usmjerene protiv bh. građana, koji su uvijek krajnji gubitnici i koji zbog iznimno lošeg životnog standarda, jedini tračak nade vide upravo u ubrzanju puta ka euroatlanskim integracijama, što će u konačnici značiti i otvaranje europskih fondova za Bosnu i Hercegovinu. To ne treba zanemariti - naprotiv", kaže Ćavar.

Na kraju je podsjetio da BiH još uvijek nema program integrisanja u EU, niti usvojenu strategiju za rješavanje ključnih prepreka na europskom putu, tako da ne postoje precizni rokovi za pojedine aktivnosti, niti su jasno riješena pitanja nadležnosti po vertikalnoj i horizontalnoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije