Bh. sindikat: Protesti 30. maja

Radiosarajevo.ba
Bh. sindikat: Protesti 30. maja

 

Na proširenoj sjednici Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) koja je održana u srijedu u Domu sindikata u Sarajevu, povodom 1. maja, Praznika rada, usvojena je inicijativa o organiziranju protesta SSSBiH.

Odlučeno je da protesti budu u četvrtak, 30. maja. Donesena je i odluka o tome da svake godine protesti budu  posljednjeg četvrtka u maju. 

Sindikat rudara će ići u štrajk 15. maja, jer, kako je rekao Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH, svi zahtjevi koji su uputili Vladi FBiH su izostali, nije odgovoreno ni na jedan zahtjev. Naglasio je da rudari nisu adekvatno plaćeni. Prosječna plaća je 950 KM, a to je ispod prosjeka u odnosu na neproizvodne radnike, s "Elektroprivredom BiH", koja živi na račun rudara. Zato postoji potreba da se protestuje da direktni proizvođač bude priznat i  da se stimulira proizvodni rad.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je uputio prvomajsku čestitku svim radnicima i kazao da se u Sindikatu sve vrijeme govori i o ljudima koji ne rade, a sada se i čitava Evropa bavi onima koji ne rade. 

“Moramo razmišljati i slati poruke o onima koji ne rade, te nastojimo kroz nuđenje usluga poslodavcima da se dogovorimo kako da se krene u zapošljavanje, ali i da zaustavimo urušavanje već zaposlenih radnika i zaštitimo njihova prava”, kazao je Bajramović novinarima.
 
Naglasio je, javila je novinska agencija Fena, da Sindikat proslave neće organizirati jer bi u tom slučaju odstupili od onoga čemu teže, a to je da "jednoga dana mogu 1. maja organizirati protest, jer ima naznaka da se protesti miniraju". 

“Ali, u dogledno vrijeme postoji šansa da se izađe na proteste (izjava prije sjednice, op.pr.) i to će imati efekta da se konačno prekine s politizacijom i skrene pažnja na rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja, o čemu će danas odlučiti SSSBiH”, kazao je Bajramović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije