Bh. sigurnosne agencije špijunirale OHR

Radiosarajevo.ba
Bh. sigurnosne agencije špijunirale OHR

Višemjesečne sumnje medija da se pojedine sigurnosne agencije u BiH bave ilegalnim praćenjem i prisluškivanjem pojedinih predstavnika domaće i međunarodne vlasti u BiH potvrđene su posljednjom odlukom zamjenika visokog predstavnika i supervizora Distrikta Brčko Raffija Gregoriana da zbog tih radnji zabrani rad sigurnisne agencije Alpha Security na rok od pet godina.

Ilegalni rad

Osim što se spomenuta sigurnosna agencija tereti za djela nezakonitog prisluškivanja, ona je radila ilegalno jer njezino postojanje nije uvedeno u registar suda i policije Distrikta. Brčko Istom odlukom Gregorian je također na rok od pet godina zabranio drugoj povezanoj sigurnosnoj agenciji Centurion Security proširenje bilo kakvih poslova u Distriktu.

U objašnjenju odluke zbog čega je zabranio rad zaštitarskih agencija Raffi Gregorian navodi da se na takav potez odlučio “nakon što je primio nepobitne informacije od međunarodnih obavještajnih izvora u BiH da su pripadnici Alpha Securityja sudjelovali u obavještajnim i kontraobavještajnim aktivnostima koje su uperene protiv njega, kao i protiv OHR-a i djelatnika Ureda za provedbu konačne odluke za Brčko.

Gregorianova odluka o zabrani rada i proširenje djelatnosti dviju agencija, koje su bile bliske vlastima u RS-u i optužbi da su se bavili ilegalnim prisluškivanjem diplomata, neizravna je pljuska MUP-u Republike Srpske čiji je ministar Stanislav Čađo nedavno kazao da imaju potpuni nadzor nad radom sigurnosnih agencija.

Još sličnih slučajeva

Je li još koja od sigurnosnih agencija sudjelovala u ilegalnom prisluškivanju i vodila se protiv nje istraga, nema službenog odgovora niti iz jedne bh. institucije, a niti iz OHR-a.

Predsjednik Udruženja menadžera sigurnosti Bosne i Hercegovine, Mahir Hodžić za naš list je kazao da sumnja da takvih aktivnosti ima među uposlenicima sigurnosnih agencija. “Stalno smo izvrgnuti nadzoru, godišnjem, mjesečnom, sedmičnom od obavještajnih agencija, policije, snaga NATO-a.

"Sumnjam da bi se netko bavio takvim nezakonitim radnjama, a ovo je prvi otkriveni slučaj”, tvrdi Hodžić.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije