Bh. putnik sa Concordie ima pravo na odštetu

Radiosarajevo.ba
Bh. putnik sa Concordie ima pravo na odštetu

Od pet bh. državljana koji su putovali italijanskim kruzerom Costa Concordia jedino Bišćanin Sead Alibegović ima pravo na odštetu, jer se u trenutku nesreće nalazio na brodu, potvrđeno je za Nezavisne novine u više bh. turističkih agencija.

Ostalih četvoro bh. putnika kruzer je napustilo prije nesreće, odnosno potapanja, u luci kod Rima. Prema podacima Ministarstva inostranih poslova BiH, Sead se vratio u Njemačku, gdje živi i radi.

Četvoro putnika iz BiH, koji su putovali italijanskim kruzerom preko banjalučke turističke agencije Panorama travel, poslužila je sreća, jer su brod napustili prije nesreće.

"Njihovo putovanje završilo je u luci Civitaveccija, pored Rima, a havarija se desila putnicima koji su se tu ukrcali i onima koji su se iskrcavali u luci Savona. Tada su naši klijenti već bili na putu kući", kazao je Nezavisnim Pavle Marić, vlasnik Turističke agencije Panorama travel iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, sve turističke agencije čekaju dodatno saopštenje italijanske kompanije, koje će biti izdato tek poslije okončanja istrage.

"Informacije kojima raspolažem govore da će kompanija sve putnike koji su pretrpjeli havariju zbog pretrpljenog straha obeštetiti sa minimum 10.000 eura, a biće im plaćeni troškovi smještaja te transfer do kuće", rekao je Đurić.

On je dodao da će putnicima vjerovatno biti ponuđeno i da iskoriste neko krstarenje u budućnosti, jer je ovo prekinuto.

"Pošto brod ne može da plovi, odnosno prihvati putnike koji su ranije obavili rezervacije, njima će biti ponuđeno da rezervišu za drugo krstarenje ili će im uplaćeni novac biti vraćen. Svakako neće trpjeti nikakvu štetu", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije